Vin på burk
Att vin kan smaka bra på burk borde ju inte komma som en chock, hantverksöl har ju visat vägen i flera år. Men vi i vinvärlden har en romantisk och stundtals förlegad syn på förpackningar. Att vissa än idag tycker att skruvkork inte går att förknippas med kvalité, kan göra att aluminiumburken har lite uppförsbacke. Men fördelarna är många och en hel del utav viner håller måttet redan idag!
Att vinvärlden måste dra sin del av lasset för att minska koldioxidutsläppen är ingen nyhet. Tunga glasflaskor leder till ökade utsläpp både vid tillverkning och vid transport och vinmakaren världen över har börjat inse detta. I dagsläget produceras det cirka 23 miljarder vinflaskor världen över och vinproduktionen står för cirka 43 miljarder kg koldioxid årligen. Mångt och mycket av vinet som produceras konsumeras inom en relativt närliggande tid från dagen de buteljerades och kravet på lagringsdugliga flaskor känns lite onödig för vardagsvinerna.
Vin på burk är ingen nyhet, det första vinet på burk sägs ha gjorts redan på 1930-talet och sätt utanför Sveriges gränser är marknaden stor. Föra året i USA såldes det vin på burk för 253 miljoner dollar.
Inte nog med att burkar går att återvinna, de är även betydligt lättare att transportera både sätt till vikt, mått och förpackningsmöjlighet. Lyssnar man på tillverkarna av burkviner så ska man inte bara fokusera på miljöaspekten utan även fördelen med de mindre förpackningarna. Att formatet på burkarna är smidigt, en burk innehåller 25 - 37,5 cl vilket ger cirka 2 glas. Beroende vem man frågar så kan formatet uppmuntrar mer återhållsam konsumtion eller möjligheten att prova flera olika viner utan att öppna flera flaskor. Jag gillar tanken av vin på burk, inte bara ur en hållbarhetssynpunkt, utan även för att varje produkt har sitt tillfälle och plats. Jag har inte en aning om man kan lagra vin på burk, det får framtiden avgöra. Men som trevlig dryck på picknicken eller för att kunna prova flera olika viner till en middag - absolut!
VILL DU PROVA VIN PÅ BURK?
DJUCE
Bakom satsningen kring Djuce finns ett gäng väldigt kunniga vinmänniskor som har lång erfarenhet som vinimportörer, där fokuset oftast har varit småskaliga och intressanta vinproducenter. De har tagit hjälp av flertalet Michelin-sommelierer för att välja ut vinproducenter att samarbeta med från olika delar av Europa. Det märks i innehållet, burkarna är fyllda med kända kvalitétsproducenter, vilket tydligt syns på etiketterna som för övrigt är klädda av vackra konstverk från olika konstnärer. De vinerna jag har provat kommer bland annat från Österrikiska producenten Meinklang och Dominique Piron från Beaujolais samt två av mina favoriter Maison Verget från Bourgogne och Heinrich också från Österrike. En del utav Djuce viner kommer finnas tillgängliga på Systembolagets beställningssortiment men även via deras egna distanshandel djucewines.com och kan även avnjutas på Farang, Misshumasshu och E&G vinbar.
DULBAN GARNACHA 2020
Nr.2421 för 32 kr på Systembolagets fasta sortiment, 25 cl
Ett bärigt och lättsamt rödvin gjort på ekologiskt odlad garnacha från producenten Castelo de Pedregosa i Katalonien, Spanien. Rödbärigt och pigg i frukten, aromer av skogshallon, körsbär, viol, lite vanilj och peppar. Trevlig i en tillgänglig stil.
KISS OF WINE FEISTY NEBBIOLO 2018
Nr 54103 på Systembolagets beställningssortiment för 68 kr, 25 cl
Med druvtypiska aromer av av körsbär, nypon och lakrits med viss strävhet och pigg syra så överraskar den här burken med sin balans och aromatiska frukt. Vinmakaren är Corrado Meinardi från Piemonte. Förvänta dig ingen Barolo utan här snackar vi en mer fruktig och lättsam nebbiolo.