Vad är Chardonnay?

 

Chardonnay är en av världens mest planterade vitvinsdruvor och är känd som vinmakarens druva, eftersom den kan växa över hela världen och i många olika klimat. Den är lätt att jobba med och gör det möjligt för vinmakaren att välja vilken stil som ska presenteras, allt från lätta och eleganta till fylliga och smöriga. Chardonnay är både älskad och hatad. Här kommer förklaringen och tips på vad kanske just du gillar.

 
 
 
 

Jag som har jobbat med restaurang i många år har flera gånger hört gäster säga “jag gillar inte chardonnay, jag dricker helst Chablis”. Det komiska med det är ju då att vinerna från Chablis, ett område i norra Bourgogne i Frankrike, görs på druvan chardonnay. Så vad säger det oss? Att det finns flera olika stilar av samma druva, att klimatet för druvans växtplats spelar stor roll och att vinerna kan variera i stil.

Chardonnay sägs komma från Frankrike och vara en korsning mellan Pinot och Gouais Blanc. När den odlas i svalare områden, t.ex. Champagne eller Chablis blir vinerna friska och slankare. Smaken och doften brukar gå åt äpple, päron, citrus, mineral, en del känner lite gurka och gröna örter.

I måttligt svala som t.ex. Bourgogne, Oregon, Tasmanien, Santa Rita hills eller Nya Zeeland brukar smak och doft gå mer åt stenfrukt, melon och gula äpplen. I de varmare regionerna, t.ex. Australien, Spanien, södra Frankrike och varma delar av Kalifornien tenderar frukten i vinet att ha en smak och doft som är mer tropisk, typ ananas, banan och mango.

Detta är bara generaliseringar, för sedan är vinmakarens makt stor och hen kan välja olika lagringstekniker, arbeta med jästen och blockera eller låta den malolaktiska omvandlingen ske.

Viner, likt Chablis, görs i en mer krispig och frisk stil där vinet i flesta fall har jäst och lagrats på ståltankar. Det gör att vinet inte utsätts för syre och behåller sina friska karaktär. Vill vinmakaren ha ett ännu friskare vin så blockeras den malolaktiska omvandlingen. Det är en processen då vinmakaren med hjälp av bakteriekulturer omvandlar den sura, lite sträva äppelsyran i vinet till mjukare mjölksyra.

Vinerna som går genomgå den malolaktiska omvandlingen får ofta toner av smör och smörkola. Det beror på att det bildas diacetyl under processen, ett ämne som för övrigt finns naturligt i både smör och grädde.

De nästa delarna i vinmakningsprocessen som är bra att känna till i jakten på att bena ut sin smakpreferens är hur vinet har lagrats och hur vinmakaren har jobbat med jästfällningen. Gillar du fylligare viner med sekundära smaker av t.ex vanilj och rostade nötter så ska du fråga eller leta efter viner som är lagrade på nya ekfat. Det är nämligen ekfaten som ger vinet de smakprofilerna. I de amerikanska ekfaten finns det mer vanillin i ekens fibrer som ger smak av vanilj och kokos. Ekfatslagringen utsätter även vinet för naturlig oxidation som ger nötiga aromer och gör vinet mindre reduktivt och mer hållbart för lagring.

Vinmakaren kan välja att vispa runt jästfällningen i vinet för att vinet ska få mer kropp och krämighet. Det är en teknik som kallas för bâtonnage.

Så med de här nya kunskaperna kan du nu börja bena ut vilken typ av vin du egentligen gillar.

Gillar du friska, fruktiga och mineraliska viner?

J M Brocard Chablis Vieilles Vignes Sainte Claire, 2020

Nr.5595 för 199 kr på Systembolagets fasta sortiment

Biodynamiken J-M Brocard har sedan 1970-talet gjort mästerliga viner i Chablis. Här hittar du en svalodlad chardonnay som växer på kalkrika jordar, en jordmån som kallas för Kimmeridge. Vinet har lagrats på ståltank för att behålla sin friska frukt, syra och mineralitet ligger i fokus. Ett slankt och elegant vin med smak och doft av gröna äpplen, citrus, örter och krita. Passar till skaldjuren eller getosten. Servera vinet kylt, cirka 8-10 °C.

Château Thivin Beaujolais Blanc Marguerite, 2019

Nr.95684 för 199 kr från Systembolagets tillfälliga sortiment, men finns flaskor kvar.

I södra delen av Bourgogne, närmare bestämt området Beaujolais, håller detta vinhus till. Området är mer känt för lätta röda viner men det odlas även en del chardonnay. Klimatet är lite mer tempererat än Chablis så aromerna går mer åt stenfrukt och gula äpplen. Vinet är fruktdrivet och syran är frisk. Vinet har fåt lagras på gamla ekfat för att få en lite mer mjukare känsla. Kan vara ett roligt alternativ.

Gillar du Fylliga, Smöriga och kryddiga viner?

Au Bon Climat Santa Barbara County Chardonnay, 2019

Nr.92474 för 229 kr från Systembolagets tillfälliga sortiment, men finns flaskor kvar.

Ekfatslagrad chardonnay från Kalifornien som är fyllig i sin kropp, mer tropisk frukt och rostade och smöriga aromer. Allt detta fast med en frisk syra som balanserar upp och en medelhög alkoholhalt som gör att vinet ändå får finess och inte bara blir stort och klumpigt. Smak och doft av gula äpplen, ananas, citronzest, brynt smör, kokos och vanilj. Fylligare vita viner vill helst komma upp några grader, servera gärna mellan 10-12 °C.

Penfolds Bin 311, 2020

Nr. 94190 för 249 kr Systembolagets tillfälliga sortiment, men finns flaskor kvar.

Från Australiens svalare område, Tasmanien, Adelaide hills och Tumbarumba, kommer druvorna till detta vin. Vinet har lagrats på franska ekfat, var av 1/3 nya. Ett elegant vin, med pigg syra, koncentrerad frukt, mjuk textur och viss smörighet och ett härligt nästan salt mineraliskt avslut. Smak och doft av vit persika, grapefrukt, rostade nötter och lite knallpulver. Riktigt bra vin!

En bubblare!

Charles Heidsieck Blanc de Blancs Brut

Nr.92118 för 649 kr på Systembolagets tillfälliga sortiment den 26/11

Chardonnay är en av de mest populära druvorna i Champagne och en blanc de blancs görs endast på gröna druvor, de som oftast används till vita viner. Här är druvan med och skapar en helt fenomenal champagne från en seriös aktör. Druvorna kommer från sex utvalda grand cru och premier cru vingårdar. Champagnen har vilat på sin jästfällning i 4 år innan degorgering i mars 2021.

Smaken och doften har flera lager, det finns fruktiga toner av persika, solmogen citrus, gula äpplen tillsammans med kaprifol, rostade nötter, brioche och stenstrand. Syran är frisk, eftersmaken är lång och mineralisk och bubblorna är mjuka. En otrolig champagne som passar både till veckoslutet, som julklapp, till nyår eller att sparas i källaren.