10 vintermer som får dig att låta som en sommelier del 2
Känner du igen det här scenariot: du sitter på en restaurang och vill beställa ett glas vitt vin. Du säger till en i serveringspersonalen att du vill ett glas vitt som inte ska vara sött. Med en smått självgod ton får du svaret “alla våra viner är torra” från en servitör med “tuffa” vintatueringar (kan ha varit från mig, har nämligen två utav dem.) Lik förbannat får du smaka ett vin som känns sött och den självgoda servitören (återigen kan vara jag, ber om ursäkt då) säger att vinet är fruktigt och inte sött. Vad menas med det?
Fruktigt vin
Faktisk sötma i vin är mer vanligt i dessert viner än i vanliga stilla viner. I Systembolagets billigaste Ripasso, en vintyp som brukar vara rätt generös med restsötma, finns det bara 6 g socker/liter och i den billigaste flaskan Zinfandel finns det 10 g/l. Vad är det då som uppfattas sött? Jo, det är frukten i vinet. Sedan kan geografisk odlingsplats påverka också, om druvan är odlad i ett svalt eller varmt område. De varmodlade druvorna kan få lite mer syltiga aromer som kan uppfattas lite sötare. En fruktig druva är t.ex. Riesling, även om allt socker i druvmusten har jäst ut och omvandlats till alkohol kan frukten i vinet uppfattas söt. Men om du provar vinet tillsammans med ett vin med faktisk restsötma så kommer du märka skillnaden. Som om du ska slå den snorkiga servitören på fingrarna, be istället om ett glas vin där frukten inte upplevs så söt.
Barrique
Ett franskt namn för en viss storlek på ekfat, 225 liter. Används nya Barriquer vid vintillverkningen så kommer vinet få tydliga ekfatstoner i sin smak och doft.
Grand cru
Direkt översatt så betyder det stor / storslagen växtplats på franska. I Bourgogne och Alsace används grand cru som betteckning på de vingårdarna med högst kvalitetsnivå. I Champagne används termen för de högst klassade byarna. I Bordeaux används termen för alla slott som är med i 1855 års klassificering, som sedan är uppdelad i olika nivåer av premier cru. I St Emilion används termen för de enklare slotten, då gran cru syftar på den stora geografiska växtplatsen, sedan har St Emilion ett Grad Cru Classé system för de högre ansedda slotten. benämningen på de enklaste slotten i St Emilion.
Millésime
Franska för årgång, används ofta i Champagne.
Négoicant
Franska för handlare. En individ eller företag som köper vindruvor, druvmust eller vin för att sedan slutföra produktionen och buteljera under egen etikett.
Sulfiter
Det flesta vinflaskor har ”innehåller sulfiter” på sin etikett. Sulfiter är salter av svavelsyra, som binder syre och skyddar druvorna, musten och vinet från oönskad oxidation. Används även för att döda bakterier som kan göra vinet defekt eller för att avbryta jäsningen vid behov.
Superiore
Italienska för viner som har lagrats längre och har en högre alkoholhalt samt kommer från ett område med skyddad ursprungsbeteckning.
Tanniner
Tanniner finns framförallt i röda viner och ger vinet en torr och sträv känsla. Tanninerna kommer från druvans skal, stjälk och kärna och under vinproduktionen kan vinmakaren bestämma mängden tanniner genom att låta eller begränsa tiden som skalen, stjälkarna och kärnorna får dra sig med druvmusten. Tanniner ger vinet både färg och smak och skyddar vinet vid lagring.
Terroir
Ganska knepig fransk term som ska definiera druvors omgivning och växtplats och hur det påverkar vinets karaktär. Man pratar om klimat, jordmån, topografi, druvsort och omgivning. T.ex. att en kalkrik jordmån har inverkan, att örterna som växer i närhet kan påverka osv.
Ädelröta/Botrytis cinerea
Namnet på den mögelsvamp som under rätt väderförhållanden angriper en druva och ger ett positivt resultat. Ädelrötan suger åt sig vattnet från druvan och smakämnen, fruktsyror och sockerhalten koncentreras. Viner från Sauternes och Tokaji är kända för att göras med ädelröta, men finns liknande viner över hela världen. Kallas för nobel rot på engelska.