Vad är Brunello di Montalcino?
Montalcino är en liten stad högt upp i de toscanska kullarna i centrala Italien. Staden ligger väster om Pienza, cirka 4 mil från staden Siena och 11 mil söder om Florence. Stadens första stadsmurar byggdes på 1200 -talet och fästningen som fortfarande är intakt byggdes 1361 på stadens högsta punkt för att ha de bästa möjligheterna att kunna upptäcka fiender så tidigt som möjligt. Idag är fästningen en turistattraktion och en vinkällare där man kan prova många områdets olika viner. Sedan 2004 är Montalcino en del av UNESCOs världsarvs lista och vinet Brunello di Montalcino är känt som ett av de första områden som fick en DOCG, högsta områdesbeteckningen, i Italien.
Brunello di Montalcinos grundare var Clemente Santi. Han gjorde ett vin 1865 på den lokala druvan Brunello i en kraftfull stil, gjort för att lagras och utvecklas. År 1869 tilldelades hans årgång 1865 en silvermedalj av Agrarutskottet i Montepulciano. Redan året efter fick vinet även internationellt erkännande och hyllades även i Paris och Bordeaux. Men vinet förblev ett prestigefyllt vin för den inhemska marknaden, det skulle dröja till mitten av 1900-talet innan vinerna från Montalcino blev kända världen över.
1966 fick Brunellon di Montalcino sin DOC-status och cirka 15 år senare fick det den högsta områdesbeteckningen DOCG. Men den lilla mängden som producerades gjorde exporten svår, på 60-talet fanns det 11 producenter. 1967 gick 25 producenter ihop och grundade Consorzio del Vino Brunello di Montalcino. Med gemensam kraft och ambition att bli erkända som ett av världens främsta vinområden jobbade de hårt med att upprätthålla en hög kvalité i området samtidigt marknadsföra vinerna internationellt. Med växande intresse och internationell marknadsföring så ökade även antalet producenter. Under 1980-talet var exporten global och idag finns det över 200 producenter som gör Brunello di Montalcino DOCG.
Men vad är Brunello? Det är en druva som är en klon av Sangiovese. Den kallas även ibland för Sangiovese grosso eller Prugnolo Gentile. Det som skiljer Brunello från vanlig Sangiovese är att den har tjockare skal, vilket ger viner med mer tanniner, mer fruktkoncentration och högre syra.
Kombinationen av rik koncentration av frukt, kraftiga tanniner och hög syra resulterar ofta i viner som har lång lagringspotential och som når sin perfektion efter ett eller flera decennium. Det ställs höga krav på produktionen av Brunello di Montalcino, skördeuttagen måste vara låga, druvorna får bara komma från godkända vingårdar och vinet får först säljas det femte året efter skörd. Innan det släpps på marknaden måste vinet lagras minst fyra år, var av minst 2 år på ekfat och 4 månader i flaskan. För de som heter Riserva är minimikravet sex år efter skörd, var av minst 2 års lagring i ekfat och 6 månader i sin flaska. Rosso di Montalcino är den lägre klassen, här krävs det bara ett års lagring och många prestigefyllda producenter använder sina yngre vinstockar till sin Rosso och sina äldre till sin Brunello di Montalcino.
Jordmånen i Montalcino varierar från plats till plats och olika geologiska åldrar spelar sin roll. De lägsta områdena består av relativt lösa jordar. När man rör sig uppför backen blir jorden tät och mer kalkrik.
Montalcino har ett medelhavsklimat, det är rätt så varmt och torrt, men har ibland kontinentala förhållanden med tanke på dess position mellan kusten och bergen. Det regnar mestadels på våren och lite senare på hösten och under vintern kan mindre mängder snö förekomma.
Dimma, is och frost behöver inte bönderna oroa sig för på sluttningen, delvis på grund av vind. Överlag så har området den perfekta miljön för att vinstockarna ska kunna växa och druvorna ska nå sin perfekta mognad under en lång och jämn period.
Brunello di Montalcino är några av mina favoritviner, viner som alla borde prova någon gång. Gärna viner med lite ålder.
Hur smakar Brunelloviner?
En ung Brunello, är sprudlande och fylld med frukt och blommor. Tänk dig rejält med körsbär, torkad tranbär, jordgubbar, björnbär, viol, lakrits och en potpurri av kryddor. Sen i munnen kommer kaffetoner, mineralitet, kraftiga tanniner och en hög syra som känns i mungiporna. Mycket vin med andra ord och därför säger ofta producenterna och konnässörerna att vinet mår bra av att lagras.
En äldre Brunello som har lagrats och mjuknat med tiden är mer fantastiskt än någonsin. Efter 10 år+ känns frukterna i vinet mer torkade. Torkade fikon, kanderade körsbär, hasselnötter, tobak och läder kommer fram. Tanninerna blir mindre och ger mer chokladbitterhet än strävhet och syran blir mer saftig. Så med tålamod blir du rikligt belönad!
Vill du prova några Brunelloviner?
Gaja Pieve St Restituta Brunello 2016
Nr 93836 för 599 kr på Systembolagets beställningssortiment
Producenten Gaja kanske är mest känd för sina kultförklarade viner från Barbaresco i Piemonte. Men denna otroliga vinmakare har också sedan 2005 gjort helt otroliga viner från Brunello. Vingården Pieve Santa Restitutat ligger med en sydväst exponering i Montalcinos kalkrika kullar. Vinet har många lager, det börjar friskt och fruktigt men sen kommer en fin och len tanninstruktur och visar att vinet ändå har en tydlig fyllighet. En komplex blandning av rödabär, jordgubbar och hallon, kanderade körsbär, solmogen blodapelsin och välbalanserad kryddighet från ekfaten. Vinet har liten utveckling men är fortfarande ungt och friskt. Kan drickas nu men gärna om 10 år. Värt att nämna är att 2016 var ett toppår i området.
www.systembolaget.se/produkt/vin/gaja-pieve-st-restituta-brunello
CapAnna Brunello di Montalcino 2015
För 429 kr på Winefinder.com
Capanna grundades 1957 av Guiseppe Cencioni och sönerna Benito och Franco. Det var en av de första moderna egendomarna i området och de började buteljera sina egna viner strax innan området hade fått status som DOC 1966. Guiseppe var också en av grundarna till Consorzio del Vino Brunello di Montalcino. Druvorna till det här vinet kommer från Capannas äldsta vingårdar och 2015 var ett otroligt år i området. Vinet är fylligt och smakrikt men samtidigt så elegant, som en riktig Brunello ska vara. Smak och doft av torkade plommon, apelsinzest, viol, lavendel och inslag av sandelträ. Gott nu, särskilt när det har fått luftas minst i 1 timme men kommer bara visa fler och fler nya sidor de kommande 10 åren.
www.winefinder.com/vin/italien/brunello-di-montalcino/brunello-di-montalcino-capanna-2015
Ciacci Piccolomini d’Aragona Brunello di Montalcino Pianrosso 2016
Nr.79263 för 559 kr på Systembolagets beställningssortiment
Ett vinhus med långhistoria i området, familjen Ciacci köpte vingårdarna redan på 1800-talet och efter ett giftermål med familjen Piccolomini blev producentnamnet ett dubbelnamn. Sedan 1980-talet ägs och drivs vinhuset av familjen Bianchini, som har moderniserat vineriet men med respekt för områdets tradition. Vinet är stor och fylligt med doft av solmogna körsbär, hallonkompot, salvia, lakrits, kanel, vanilj och tobak. Balanserad smak med mycket fruktkoncentration, mjuka men tydliga tanniner och frisk syra.
www.systembolaget.se/produkt/vin/brunello-di-montalcino-pianrosso
Altesino Brunello di Montalcino 2016
För 465 kr på Winefinder
Altesino tillhör de verkliga topproducenterna området. De håller till i ett vackert slott från 1500-talet där de producerade sin första Brunello di Montalcino 1972. Generellt kan man säga att vinerna görs enligt traditionella metoder, stora ekfat, även om man använder en liten del franska barriquer, mindre ekfat som ger mer ekfatstoner i vinet. Ett kraftigt vin med tydliga tanniner men samtidigt en elegans med en frisk syra, tydlig fruktkoncentration och mineraliskt avslut. Vinets doft har en härlig kombination av mogna körsbär, solmogen tomat, violer, svart te, läder och färska örter. Ett vin man kan skämma bort sig själv med.
www.winefinder.com/vin/italien/brunello-di-montalcino/brunello-di-montalcino-altesino-2016
Biondi-Santi Brunello di Montalcino, 2006
Nr.79727 för 4978 kr
En Brunello-lista är ju inte komplett utan gudfadern själv! Utan Biondi-Santi, ingen Brunello. I generationer har vinhuset stått stadigt i sina och områdets traditioner. Varsamt odlade och handskördade druvor som efter jäsning lagras i stora slavoniska ekfat i 3 år. 2006 var ett perfekt år för området och nu när vinet har 15 år på nacken börjar det verkligen visa vad ålder gör för vinerna. Tanninerna är helt silkeslena och syran har lugnat ner sig men är fortfarande livlig och frisk. Elegans i kvadrat med doft och smak av torkad frukt, plommon, bigarråer och pomerans tillsammans med choklad, cederträ och tobak. Lång och komplex eftersmak med en rökig mineralitet.