Edward Blom
I veckans kändistips har vi med en av Sveriges kändaste gastronomer. Edward Blom syns ofta i TV, tidningar och hörs i radio och poddar. Och inte minst i sin egen podcast Edward Bloms smörgåsbord, som han har tillsammans med Mats Ryd. Han har en kunskap om maten och dryckens historia som ingen annan och därför känns det extra kul att Edward är med. Vill du följa Edward i sociala medier så hittar du länkar i slutet av intervjun.
Om en turist vill ha tips på tre bra restauranger med klassisk, svensk husmanskost, vilka tre skulle du rekommendera?
Jag vägrar att ge dem bara tre förslag och ger dem en lista. Riktigt traditionell husmanskost: Operakällarens Bakficka eller Tennstopet. Lite lyxigare husman: Den Gyldene freden, KB, Ulla Winbladh, Grands veranda. Något modernare tolkning: Tradition. Modern lyx som bygger mycket på husman: Hantverket. Rustik husman: Pelikan eller Kvarnen.
Har du tips på någon dold pärla i Stockholm som många troligtvis inte känner till?
Etiopiska restaurangen Ethiostar är ett gammalt stamställe som brukar ha fantastisk mat, men det var några år sedan jag var där sist. Grodhavet vid Pampas i Huvudsta är underbart en solig dag.
Finns det något du saknar på Stockholms krogscen?
För det första en riktig haute cuisine-restaurang i Escoffiers anda: med gödkalvsstekar på silvervagnar, Sjötunga Walevska, humrar som simmar i gräddig madeirasås och tryffel och anklever på allt. Helt fransk och helt 1800-tal.
Sedan behövs det ställen som har bra mat, stora portioner och där man har råd att dricka sig berusad på ett någorlunda vin. Med dagens påslag på 500 % måste man antingen välja att bli nykter eller ruinerad innan klockan slår midnatt. Jag tycker synd om ungdomen.
Vilken blir den första restaurangen du besöker när det är helt Corona-säkert att gå ut och äta?
Jag har sedan det öppnades för flera år sedan tänkt besöka Styrelsen på Kungsholmen, men av någon bisarr anledning har det inte blivit av – så det står högt upp på listan. Fast är det sommar kanske jag kan hinna få till ett smörgåsbord till lunch på Grands veranda innan. Man måste ju äta både lunch och middag ... Sedan har vi återbesök av alla älsklingsställen. Och så kommer det bli spontanbesök på Julius här i Stuvsta.
Häftigaste matstaden du har besökt?
Lyon och Peking. (Singapore, New York och Paris är ju inte heller dåliga.) Däremot ligger ju många av de bästa traditionella restaurangerna på landet och inte i städerna.
Vilken är den mest intressanta rätten du har ätit på krogen i Stockholm?
På Lilla Ego, Hantverket och Frantzén har jag ätit rätter som varit både otroligt goda och ”intressanta”, men dem minns jag inte namnen på. Annars går jag ju oftast på sådant som bara är otroligt gott, men är mer klassiskt än intressant. När Mats Ryd och jag fick Håkan Jureskog att laga upp en älghjärna åt oss på AG i våras så var det en upplevelse.
Finns det någon eller några restauranger i Stockholm som du besöker regelbundet?
Just nu har jag suttit coronaisolerad i nio månader, och allmänt sedan vi fick tre barn på kort tid, och än mer sedan vi för 2,5 år sedan flyttade ut till villa i Huddinge, så blir det ju inte lika regelbundna restaurangbesök som förr. Ställen som varit ”mitt andra vardagsrum” sedan mina ungdomsår är: Bakfickan, Wasahof, Operabaren, KB, Freden och Prinsen. Men jag räknar många fler till mina stam- och favoritrestauranger: AG (där jag ätit några av mina bästa måltider), Grands veranda och festvåning, Pastis (Gunillas stamkrog som även blev min), Proviant, Grodhavet, Tennstopet, Aubergine, Gondolen, Sturehof, Lilla Ego, Moldau, Svejk, Bar Central, 19 Glas, Rolfs kök, China (Ringvägen), Mattias Dahlgrens Matbaren, Östra stations järnvägsrestaurang, Cypern, Pelikan, Kvarnen, Ulriksdals värdshus, Facile, Balzac, Cassi, Löwenbräu, Zum Franziskaner, Lisa Elmqvist och Melanders. Sedan finns det ställen där jag knappast är stammis men ändå skulle vilja rekommendera, som: Wedholms fisk, L’Avventura, Hantverket och Bobergs matsal. Nu har jag säkerligen glömt åtskilliga, och en massa krögare och kockar kommer att bli ledsna på mig. Det är ju problemet när man är en gammal kroggubbe (med dåligt minne) …
Vad äter du allt som oftast till frukost?
I nästan 20 år åt jag i princip alltid lagad frukost: ägg och bacon, omeletter, tysk Rührei, pocherade ägg etc. Tyvärr har vi slappat till oss rejält sedan morgnarna blivit stressiga på grund av krav från förskolan på tidig lämning. Vardagarna blir det ofta bara lite turkisk yoghurt med valnötter och ett stänk nyponsoppa för mig, några dagar i veckan istället havregrynsgröt med blåbär och ett kokt ägg.
Någon aktuell mattrend du tycker känns överskattad?
Alla trender är överskattade, det som verkligen är värt något förblir konstant oavsett modets nycker. De största problemen på restaurangerna nu för tiden är: för små portioner, att allt annat än smaken och njutningen numera styr rätternas sammansättning (koloxidutsläpp, hälsa och tusen PK-grejer, varav många är bra att tänka på till vardags men som man borde kunna få ta paus från när man unnar sig en lyxig restaurangmåltid) samt att komplikation och originalitet ofta ses som ett självändamål. Fast allra värst är ärtskott, det täcker numera all mat över hel västerlandet, från eleganta små kräftskärtar till rustika fläsklägg; man skulle behöva en lövblås för att få maten ren numera.
Följ Edward i sociala medier:
www.instagram.com/edward_blom
www.youtube.com/channel/UCk7eWKZqL73gvDHDbUajAyQ
www.facebook.com/edward.blom.50
Edward Bloms smörgåsbord hittar du här:
play.acast.com/s/edwardblom