Snabbguiden till bra naturviner - Österrike

 

Text: Kristian Mirsch

Du kanske sitter på en naturvinsbar eller en restaurang med en trevlig naturvinslista och du är helt förvirrad. Det är länder, distrikt, producenter, cuvéer och årgångar som man likt ett barn vilse i matbutiken som letar efter sin mamma, desperat försöker hitta något man känner igen att klamra fast sig vid. Tro mig, jag har varit där och är ofta där fortfarande. Det första du kan göra är ju självklart att fråga. Vi har otroligt många duktiga, trevliga sommelierer och vinbars-tenders här världen. Men du kanske inte delar sommelierens fascination för Alsace-viner som doftar vårtborttagning eller den obskyra producenten från Loire som enbart pressar sina druvor med hjälp av bergsgetter.

 
 

Foto: Andreas Weilguny, Unsplash

 
 

Så vad gör man då?

Då vore det kanske lite skönt att ha en lista man kan spara med producenter som de flesta brukar gilla och där man kan impa sin date eller bordsgranne med lite naturvinskunskap. Så därför tänkte jag i en serie artiklar tipsa om de producenter och flaskor jag tror du kan tjäna på att känna igen och prova!

Vi börjar den här gången i Österrike! 1985 ertappades flera österrikiska producenter med att blanda ut vinerna med Dietylenglykol för att göra dem sötare och mjukare. Vinexporten rasade med 90% och österrikiska viner skyddes som pesten. Men tack vare att österrikarna var tidiga med både biodynamiska och ekologiska odlingar generellt, så spred detta sig till vingårdarna. 2018 var hela 13% av vinodlingarna ekologiskt certifierade, jämför med 3% i Kalifornien. De senaste åren har det dykt upp flera producenter som gjort stort intryck på naturvinsvärlden och de fortsätter leverera år efter år. Så här kommer några av dem!

Claus Preisinger Blaufränkisch Kalkstein

Claus Preisinger Dope

Claus Preisinger

Hur ser flaskorna ut? De flesta flaskorna förutom Dope och Puszta Libre följer samma formel: Clean vit etikett med signatur i mitten, druva/beskrivning nere till höger och kanske ett tillägg som t.ex ett japanskt tecken på Bonsai.

Region: Burgenland a.k.a Östra Österrike, nära gränsen till Ungern och Slovakien

Typ av viner: Allt möjligt vitt, rött och bubbel.

Prisklass: Billigt till mellan.

Vanliga druvor: Blaufränkisch, Pinot Noir, Cabernet Franc, Chardonnay, Grüner Veltliner, St.Laurent, Syrah, Weißburgunder, Welschriesling, Zweigelt.

Vilka är mest värda att prova?

  • Puszta Libre – enklaste instegsvinet men extremt klunkbart, serveras gärna kallt.

  • Dope – otroligt rolig och god Pet Nat med vinvärldens kanske kaxigaste etikett.

  • Blaufränkisch Kalkstein/Zweigelt Kieselstein – troligtvis de mest prisvärda bordsvinerna i naturvinsvärlden.

  • Kalkundkiesel Rot/Weiss – Snäppet upp och otroligt bra båda två. Weiss spränger munnen med toner av hö, apelsin och blommor. Bonsai – väldigt vackert uttryck av Blaufränkisch och kan vara ett av de bästa vinerna du kan få tag på just nu i min mening.

  • Pinot Noir – kliar lite i tårkanalen när man dricker den. Hur något kan vara så kallt och varmt på samma gång?

Finns det på Systemet? Puszta Libre och Kalkunkiesel Rot från Claus Preisinger kom på tillfälligt sortiment här under hösten men brukar också komma med i distributören Vinstereos blandlådor så håll ögonen öppna på dem.

Christian Tschida

Christian Tschida

Hur ser flaskorna ut? De flesta av Tschidas viner är antingen ”Himmel auf Erden” serien med vackra målningar med keruber och liknande. Övriga viner håller också ett visst kerub-tema men i ett lite mer delikat mönster.

Region: Burgenland a.k.a Östra Österrike, nära gränsen till Ungern och Slovakien.

Typ av viner: Rött, vitt, rosé.

Prisklass: Mellan till dyrt.

Vanliga druvor: Muscat, Cabernet Sauvignon, Blaufränkisch, Cabernet Franc, Syrah, Grüner Veltliner, Pinot Noir, Syrah, Riesling.

Vilka är mest värda att prova?

  • Himmel auf Erden-serien – rosén smakar som ett mörkt rosévin som besjungits av änglar och sedan filtrerats i århundraden genom uråldriga berg. Måste testas!

  • Birdscape – balanserar mellan rosé och lätt rött, gjort på främst Blaufränkisch och Pinot Noir. Smakar som en skogsbädd.

  • Kapitel 1 – elegant Cabernet Franc med en liten tung-sprits. Rök, sten, umami.

Finns det på Systemet? Kan också ibland komma i blandlådor från Vinstereo.

Gut Oggau

Gut Oggau

Hur ser flaskorna ut? Varje flaska har ett ansikte med en familjemedlem. Desto yngre personen är, desto lättare och yngre är vinet.

Region: Burgenland a.k.a Östra Österrike, nära gränsen till Ungern och Slovakien

Typ av viner: Rött, vitt, rosé, orange

Prisklass: Mellan till svindyrt

Vanliga druvor: Grüner veltliner, Blaufränkisch, Welchriesling, Weissburgunder, Gewürztraminer, Zweigelt och Rössler.

Vilka är mest värda att prova?

  • Theodora – livligt vitt som smakar marsipan, honung och aska. Finfint förrätts-vin.

  • Winifred – härligt strukturerad rosé som passar bra både på höst och vår.

  • Atanasius – Blaufränkisch och Zweigelt som är nästan som att snabbt slicka i sig lite jord medan någon häller björnbär och blåbär på tungan. Satans gott.

  • Brutal – 2018 Brutal var som en bubblig grapefruktcocktail med tranbärsjuice. 2021 har jag inte vågat öppna upp än!

Finns det på Systemet? Timotheus finns på beställningssortiment för 495 riksdaler

www.systembolaget.se/produkt/vin/gut-oggau

Judith Beck

Judith Beck

Hur ser flaskorna ut? Väldigt blandat etikettmässigt men Hunny Bunny (tredje från vänster) sticker minst sagt ut i en vinhylla!

Region: Burgenland a.k.a Östra Österrike, nära gränsen till Ungern och Slovakien

Typ av viner: Rött, vitt, rosé

Prisklass: Billigt till mellan

Vanliga druvor: Blauburgunder, Blauer Portugieser, Blaufränkisch, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Grüner Veltliner, Muskat-Ottonel, Neuburger, Scheurebe, St. Laurent, Traminer, Weißburgunder, Welschriesling, Zweigelt

Vilka är mest värda att prova?

  • Hunny Bunny – en väldigt underhållande mörk rosé med lagom funk men flaskan i sig är bara den värd köpet.

  • Out – Blaufränkisch och Zweigelt med bra kryddighet och smak av plommon och hallon.

  • Koreaa – Diverse vitt som blir härligt lätt, blommigt med toner av koriander och saffran

  • Pinot Noir Bambule – lite viol, lite svamp, lite läder som jag gärna skulle dricka till kryddigt lamm.

Finns det på Systemet? Nej tyvärr.

Arndorfer

Bubblare/Övriga värda att testa

Förutom producenterna ovan finns massa fantastiska viner från t.ex. Strohmeier (Lys Röd!), Joiseph (testa Rosatant och Piroska) och Gindl (Flora är riktigt fin!) som är värda att prova. Jag har inte druckit mig igenom tillräckligt många viner av dem för att placera dem ovan dock.

Det som är synd med nästan alla vinerna ovan som du märker är att de inte finns tillgängliga på Systembolaget. Så därav skulle jag vilja slå ett slag för en österrikisk producent som är väldigt tillgänglig, både i distribution och vinerna i sig. 1-litersflaskorna från Arndorfer landar nog i den övre delen av skalan i det högst vetenskapliga måttet KPK (klunkabilitet per krona) som jag försöker införa. Finns i beställningssortiment och på vissa Systembolag, verkligen rimligt prissatta och väldigt mycket vin för pengarna. Ha så kul!

www.systembolaget.se/produkt/vin/arndorfer-8313601/

www.systembolaget.se/produkt/vin/arndorfer-8209301/

www.systembolaget.se/produkt/vin/arndorfer-5683701/