Lär dig identifiera defekter i ditt vin
Det kan vara svårt att identifiera defekter i ett vin och det är ju otroligt tråkigt att dricka ett vin som inte smakar som det ska. Här kommer en kort beskrivning på några av de vanligare defekterna som kan förekomma i viner. Tänk på att kan reklamera defekta viner som du har köpt på Systembolaget, så länge det finns minst 1/3 kvar i flaskan och du har kvittot kvar.
Oxiderat vin
En defekt som är resultatet av för mycket syre exponering. Tänk dig en äppelskiva som blir brun när den ligger framme för länge. Det samma händer med vin, färger blir brunare, frukten dör ut och syran blir väldigt påtaglig. Gamla viner som har oxiderat får en brunare nyans och om vinet är helt dött så kan det vara brunt som avloppsvatten. Oönskad oxidering gör att frukten dör ut, vinet kan dofta som ett äppelskrutt, frukten i vinet är borta och vinet känns platt och beskt. En tumregel är att inte dricka viner som beter sig så här. Oxidation kan dock vara ett medvetet val från vinmakaren, men då doftar det och smakar det betydligt trevligare. Tänk dig en Amontillado Sherry med sina nötiga toner och sin torkade fruktiga aromer.
Reduktivt vin
Motsatsen till ett oxiderat vin, så har det reduktiva vinet fått för lite syre. Vinet har buteljerats innan det har fått “lufta av sig” och kan lukta avlopp, ruttna ägg, bränt gummi eller gammal kål när du öppnar flaskan. Luftning av vinet kan hjälpa men om de obehagliga dofterna inte släpper så lämna tillbaka flaskan eller skicka tillbaka den.
2-4-6 Trikloroanisol (TCA) “kork”
En kemisk förorening som har smugit sig ner i flaskan, oftast med hjälp av korken. Men TCA kan även lura i ekfaten eller andra delar i vinproduktionen. TCA orsakas oftast av ett svampangrepp som reagerar med de rengöringsmedel som har använts som desinfektionsmedel på ekfaten och vinkorkarna. TCA gör att vinet luktar som en våt jordkällaren, möglig kartong eller våt hund. Vinets frukt är helt borta och vinet är äckligt. I vissa fall kan det bara röra sig om en liten kork doft, men du kan ändå känna ifall vinets fruktiga aromer är borta. Känner du att ditt vin är "korkat”, drick det inte.
Oönskad efterjäsning
Det är när små bubblor finns i vin som ska vara helt stilla. Kan förekomma i unga röda viner och är ett resultat av att vinet har buteljeras innan allt druvsocker har jäst ut. Händer oftast i viner där vinmakaren inte har svavlat vinet i slutet av produktionen för att döda jästkulturen och bakterier. Viner som doftar jäst och låter som en nyöppnad långburk kan ha jäst en extra gång. Ibland så vill vinmakaren att även stilla viner ska ha lite bubblor, en Riesling med lite Spritz, vinmakaren lämnar väldigt lite kolsyra kvar i vinet för att ge en extra fräschör. Är det en medvetet drag från vinmakaren så är det bara att dricka och njuta. Annat fall lämna tillbaka flaskan eller skaka flaskan eller häll upp vinet på en karaff tills bubblorna är borta och drick ändå.
Värmeskadat och UV skadat vin
Vin ska inte utsättas för värme eller UV ljus, att låta vinet ligga i bilen en varm sommardag eller låta flaskorna få direkt solexponering är inte rekommenderat. Rött vin kommer lukta som dålig glögg och vitt vin får en lukt av gamla ruttna äpplen. Får vinet för mycket UV ljus på sig kan vissa svavelämnen brytas ner av de ultravioletta strålningen och börja lukta blöt ulltröja. Dessa defekter motverkas lättast genom att lagra sin viner i mörka och kalla platser, gärna runt 12 C och konstant temperatur.
Volatila syror / ättiksyra
Ättiksyra bildas naturligt vin alkoholjäsning eller om alkoholen oxiderar och omvandlas till etanal och sedan till ättiksyra. Beroende på mängden och kvaliteten på vinet så kan ättiksyran knappt vara märkbart. Men om vinet luktar vinäger är det troligtvis defekt. Alkoholen kan också reagera med ättiksyran och bilda etylacetat, vilket luktar som aceton och nagellack, den doften kan dock försvinna om du luftar vinet. Inom naturvinsvärlden är dessa dofter vanligare och mer accepterat.
Brettanomyces även kallat Brett
En jästsvamp som gör att vinet luktar stall eller lite ammoniak. Kan finnas och vara accepterat som en doft i naturviner och i traditionell Bordeaux, beroende på hur kraftig doften är. I mer klassiska viner anses det som en defekt.
Musighet /goût de souris / Mousiness
En defekt som kan dyka upp i osvavlade viner. Du kan inte känna den på doften men när du sen testar vinet så känner du en bitter smak längst bak på tungan, nästan upp i gommen, som om du har ätit en dålig nöt eller gammal leverpastej. Inte alls gott!