Robin "Drickor" Bruhn

 

Sthlmfoods nya skribent Robin Bruhn, aka @drickor på Instagram, är en av Stockholms hetaste spritromantiker. På sitt konto @drickor delar han dagligen munvattnande bilder på drinkar, kall öl och mer därtill. Om det är någon som har koll på Stockholms bästa ölställen och cocktailbarer så är det Robin. Dessutom fångar han drinkar på bild som ingen annan. Hur startade allt, hur tar han så fina bilder och såklart en hel del öl- och drinkfrågor.

 
 

Fotograf: Frida Edlund, aka @fridainthevalley

 
 

Hur började allt med @drickor?

- Jag har alltid varit oerhört intresserad av mat och dryck och har väl alltid varit den som hellre reser för att upptäcka barer och restauranger än att ligga still vid en pool eller en strand med en trave böcker och glömmer smörja in mig på ryggen. Det tillsammans med att jag bodde i Hongkong och reste konstant med jobbet vilket fordrade ett enormt stort fotobibliotek av restaurant- och barbesök så hade jag en hel del trevliga dryckesbilder att göra av någonstans. Från det så växte Drickor fram till att bli ett mer kurerat och alkoholromantiserande konto än vad mitt personliga kanske var/är. Det här var sommaren 2020 där vi började dricka och skapa mer drinkar och cocktails hemma samtidigt som barerna och restauranger behövde hjälp. Jag försökte vara ute så ofta jag kunde i linje med restriktioner för att stötta branschen.

Om du måste välja - klassisk Old Fashioned eller en svår cocktail med flera komponenter?

– Det finns ju en anledning till att klassiker som Old Fashioned och typ Negroni stått "the test of time". Över 100 år på nacken och fortfarande svingott. Klassiker är klassiker av en anledning.

Något du saknar på Stockholms dryckesscen?

– Ja! Jag saknar fan en riktigt bra dive bar eller bodega. Förstår inte hur svårt det kan vara egentligen? En härlig kvartersbar med billig och bra öl, enklare cocktails och skönt häng. Här är steget från sunkbar till stiff cocktailbar alldeles för kort. Jag vill dricka bärs och järn utan att det står en Jack Vegas-maskin i hörnet. Är det för mycket begärt?

Nyligen testade du 11 barer i jakten på Stockholms bästa Negroni, vad hade du för knep för att inte tappa fokus på slutet?

– Haha, officiellt var det ju bara 10, men lite italiensk list lurade i mig den 11:e. Det var gott, så ingen skada skedd. Kan säga såhär: mycket vatten, mat och sedan hjälpte transporten mellan barerna. Var det här det närmsta jag kom ett maratonlopp? Kanske.

Ser du dig själv som en mer James Bond-spritromantiker, välklädd och väluppfostrad, eller är du mer av en Hemingway, stora glas och skjuter vilt?

– Vill jag verkligen vara den som i en intervju om mig själv liknar mig vid James Bond? Ja, det vill jag. Skulle gärna sitta i smoking vid hotellbar och svepa draja efter draja eller befinna mig på Kuba och downa scotch on the rocks i ett krispigt vitt piké- och shorts-set.

Om du måste dricka en drink på en specifik Stockholmskrog under en månad. Vilken krog och vilken drink?

– Jag kan inte svara Negroni på Ciccio's på den här, även om det är förmodligen det jag hade kunnat tänka mig, men låt mig svara roligare än så. Då hade jag gärna druckit Beets by Tjoget på just Tjoget. En drink som aldrig slutar få mig att häpna. Vodka, rödbeta, citron, ingefära och kokos. Halloj!

Du som är en fena på öl, vart går du när ölen kallar?

– Då skulle jag antingen styra min törst mot Lådan, som kanske är det finaste vi har i form av att representera svensk hantverksdryck i en avslappnad miljö. En mängd svenska bryggerier och öl på fat i en avslappnad miljö med kunnig personal. Och med något som numera är ovanligt i Stockholm: bra priser.

Du som ändå är lite nördig när det gäller öl och släppt egna öl - är det någon öltrend som har gått för långt?

– Tycker att den enda öltrenden som gått för långt är hetsen över att producenter och bryggerier måste släppa nya öl hela tiden för att stå ut i mängden och att konsumenter alltid vill ha något nytt. Mycket som Systembolaget och deras sätt att hantera hur producenter och bryggerier kommer in i butikerna, men det känns inte hållbart. Behöver vi verkligen en tionde grumlig IPA med en liten tweak av humle eller ingredienser från samma bryggeri?

Dina foton är otroliga. Kan du ge något tips till den som vill fånga bättre drinkbilder på krogen?

– Åh, men tack. Så glad jag blir! Skulle säga att det tips jag har att ge är att alltid försöka använda lokalens eller barens ljuspunkter till din fördel och alltid försöka ha objektet framför ljuskälla och inte bakom. Tenderar ju att vara lite svårt att fota i mörka lokaler och på kvällen med just mobilkameror, men med senare generationers telefoner finns det oftast ett kvälls/lågljusläge som hjälper dig på traven. Ett annat tips är att försöka använda zoomen så mycket som möjiigt för att skala av så mycket av onödig bildyta och komma närmare objektet och det du vill ska vara fokus på bilden.

Här kan du läsa Robins gedigna guide till Stockholms bästa Negroni.
Vill du ha daglig drinkromantik från Robin så klicka här för att komma till hans Instagram.

 
 

Från Robins jakt på Stockholms bästa Negroni. Bild av Robin.