Pilsner Urquell - den ursprungliga pilsnern

 

Text: Robin Bruhn @drickor

Ja, för det är ju så den heter.  Bokstavligen. Pilsner Urquell betyder ”den ursprungliga pilsnern” och det vi idag klassar som en pilsner eller en pils har vi allt att tacka denna tjeckiska klenod för. Sedan starten 1842 har man bryggt Pilsner Urquell i staden Pilsen (en timme från Prag) och än idag håller man originalreceptet troget. 180 år senare har denna kvalitetsöl visat att gammal är äldst och även om pilsnern idag är den vanligaste ölsorten globalt att det inte är många, om några, som kan slå Tjeckien på fingrarna. 

 
 
 
 

Vi är i Tjeckien och specifikt Prag för att besöka Pilsner Urquell Experience, som är bryggeriets första riktiga upplevelse att bjuda in besökare och turister till i huvudstaden. Nu ligger visserligen inte bryggeriet och Pilsen långt borta (drygt en timme med tåg och bil) men för turister som kanske bara har en helg eller få dagar i Prag kanske det inte är top of mind att besöka. Pilsner Urquell Experience, eller PUX som de själva kallar det, ligger mitt i smeten i centrala Prag i en anrik gammal byggnad som tidigare var en bank och ger besökare chansen att uppleva historien bakom världens första pilsner. Detta i en interaktiv rundtur där du lär dig allt om hur man brygger öl, hur bryggeriet kom till och givetvis får dricka en massa färsk Pilsner Urquell. The Original Tour varar ca 60-90 minuter och kostar strax över 200 SEK per person och biljett.

Historien bakom Pilsner Urquell börjar egentligen 1839 när medborgarna i Pilsen går samman och bestämmer sig för att starta bryggeriet, främst för att kvaliteten på ölen på senare tid blivit allt för dålig och till den grad att 1838 års produktion av öl var så odrickbar att den hälldes ut i avloppen framför kommunhuset. På den tiden hade de flesta familjer rätten att brygga öl själva och ansvaret att brygga för bygden roterade för varje år. En bidragande orsak till den odrickbara ölen var att grundvattnet var förorenat av sophållningen i Pilsen och just vattnet var den katalysator som satte igång projektet i bygden och det som skulle forma underjäst pilsner så som vi känner till det idag. 

Just vattnet i Pilsen är väldigt unikt för smaken och kvaliteten på Pilsner Urquell idag och något som med facit i hand har varit omöjligt för bryggeriet att replikera utomlands. All Pilsner Urquell som säljs runtom i världen har bryggts på bryggeriet i Pilsen och så kommer det med all sannolikhet att fortsätta vara. Man har försökt förr utan att lyckas och kvaliteten på ölen är något man aldrig kommer att tumma på. Trakten har väldigt mjukt vatten och det är det, tillsammans med den ljusa pilsnermalten, lokala Saaz-humlen och jäststrängen man fick på köpet när man rekryterade tyska bryggmästare Josef Groll som utgör det vi fortfarande dricker idag när vi tar en Pilsner Urquell på krogen eller köper med hem i burk och flaska. Just Groll blev inte särskilt långvarig på bryggeriet då kort stubin och storhetsvansinne var något som inte rimmade väl med invånarna i Pilsen som drev bryggeriet. 

Förutom den interaktiva rundturen på Pilsner Urquell Experience finns här en bar och gift shop på gatuplan för vem som helst att besöka för att ta en iskall pilsner eller köpa souvenirer i form av glas, prylar, kläder eller varför inte en flaska öl med ditt eget namn på? För de som löser biljett ingår 3 stycken öl och möjligheten att hänga i den gigantiska baren längst upp i byggnaden. Här serveras även tank-versionen av Pilsner Urquell som är det ultimata sättet att uppleva ölen på. Ölen är opastöriserad och färsk och har en betydligt lägre hållbarhetstid än öl vi är vana vid men står i en klass för sig när det kommer till smak, textur och kvalitet. Här uppe kan du även boka in dig för en master class i ölupphällning i Tapster Academy, där du lär dig allt om hur man häller upp öl på korrekt vis. 

Pilsner Urquell utbildar specialister globalt i hur man bäst häller upp öl och allt som kommer kring för att säkerställa en så bra upplevelse hos gäster och att ölen smakar godast utan att något sätter käppar i hjulen. Man pratar väldigt mycket och ofta om renligheten, inte bara i själva ölkranarna eller i bryggeriet utan det är något som måste följa med ända fram till att glaset ställs ner på bordet. Dessa specialister kallas för ”Tapsters” och på Pilsner Urquell Experience kan du få en liten crash course i hur det är att vara en tapster och detta är något som inte ens erbjuds på bryggeriet i Pilsen för besökare. Tapster Academy kostar ungefär 350 SEK och varar i ungefär en timme. Är man tillräckligt många får man en egen bar och en dedikerad tapster att hänga med. 

Upphällning av öl i Tjeckien kan för de flesta människor verka ganska märkligt och ovanligt då mycket av fokus ligger på skummet. Där många menar att för mycket skum rånar dig på fler klunkar med öl ligger tjecker och Pilsner Urquell i framkant i det att just skummet och den lena, krämiga konsistensen skyddar din öl mot oxidering och att bli avslagen. Här pratar man om 3 primära serveringar, som du också får lära dig på Tapster Academy, i ”mlíko”, ”šnyt” och ”hladinka”. Det sistnämnda är det som skulle klassas som en standardservering, en ”šnyt” är en liten öl i ett stort glas och en ”mlíko” är ett glas enbart med ölskum. Namnet syftar till milk=mjölk och serverades förr i tiden till barn och kvinnor och är idag något som serveras som en första- eller sista-öl för kvällen. Din dedikerade tapster kommer se till att du lär dig grundprinciperna i detta och förutom hur du manövrerar kranen själv även hur glaset i förhållande till ölen ska hållas och vinklas till det att glaset är fyllt. Det här är något jag verkligen kan understryka är höjdpunkten av besöket på Pilsner Urquell Experience och något jag inte tycker man får missa. Med dig hem får du ett diplom som styrker att du numera är utbildad i upphällning och kan certifiera dig en äkta tapster. 

Och för dig som är intresserad kan jag verkligen rekommendera ett besök till bryggeriet i Pilsen. Det är en sak att lära sig historien om ölen och om bryggeriet, men att få vara på detta enorma och anrika bryggeri där dryckeshistoria har skapats är ändå något helt annat. Här får man, förutom bryggeriet och produktionsenheterna, uppleva tunnbinderiet, som fortfarande tillverkar trätunnor för lagring och jäsning likt man gjorde förr i tiden för ölproduktion. För Pilsner Urquell är det oerhört viktigt att fortfarande brygga ölen likt man gjorde 1842 för att aldrig förlora den referensen i smak och finish när man jämför med den produkten som skeppas globalt. Just den utgåvan av Pilsner Urquell, som är opastöriserad och dessutom ofiltrerad och lagrad i trätunnor kan du bara njuta av nere i bryggeriets källargångar och är en fantastisk upplevelse. Bara gångarna under bryggeriet, som grävdes ut för att kunna hantera att jäsa och lagra ölen kallt, mäter 9km allt som allt. 

Att njuta av tjeckisk öl och av Pilsner Urquell är något man måste uppleva på plats och verkligen något jag kan rekommendera. Vill man uppleva Pilsner Urquell på ett så nära tjeckiskt vis man kan komma så bör man hålla utkik efter krogar och barer som serverar Tankovna, tankversionen av Pilsner Urquell som körs direkt hit till Sverige från bryggerier i Pilsen. Na Zdraví!