Myter om vin del 2
Det finns många åsikter, lögner och killgissningar om viner. Här kommer tre klassiker.
Naturviner och viner utan sulfiter ger mindre baksmälla
Alla viner innehåller sulfiter, det bildas nämligen naturligt vid jäsningsprocessen. Sulfiter gör så att vinet blir stabilt och tar bort oönskade bakterier som leder till defekter. Sen finns det vinmakare som väljer att tillsätta mindre eller inga sulfiter innan buteljering, men då ökar risken att vinet kommer bli defekt och för vissa helt odrickbart. Många kritikerrosade viner med tillsatt svavel innehåller mindre än vad det finns naturligt i torkad frukt. Du blir väl inte bakfull av en torkad aprikos? Det kanske är något annat i vinet som gör dig bakfull, kanske är det alkoholen. Sedan kan de som har allvarlig astma få reaktioner på sulfiter, men då handlar det i flesta fall om andningsbesvär och inte huvudvärk. Sen kan naturviner ha en lägre alkoholhalt än gamla klassiker vilket kan minska risken för bakfylla, men allt beror på mängden.
Rött vin ska vara rumstempererat
En gammal skröna är att vita och mousserande viner ska stå i kylen och röda viner ska serveras rumstempererat. Även om många smaker och vinegenskaper kommer fram bäst vid lite högre temperaturer än vad man kan tro så finns det undantag. Lättare röda viner med låga nivåer av tanniner t.ex. viner från Beaujolais eller viner av Pinot Noir druvan är trevliga att dricka lätt kylda, runt 13˚C samtidigt som fylliga vita viner och smakrik årgångsbubbel inte ska serveras direkt från kylskåpet. Kylan dämpar smakerna och texturen, sikta i stället på cirka 12˚C. Fylliga röda viner kan hoppa upp några grader, mellan 15-18˚C är idealiskt, jag vet inte hur kallt du har det hemma men 15˚C är kanske lite stramt. Tipset är att ta ut de vita vinerna cirka 30 minuter innan servering från kylen och ställa in det röda i kylen cirka 30 minuter innan.
Stoppa en sked i en öppnad flaska mousserande för att ha kvar bubblorna
Jag tror vi alla har sätt den, kanske till stoppat ner den själv, skeden i bubbelflaskan. En teori säger att skeden fungerar som en ledare som kyls ner och avger svalare luft kring sig i flaskan så att kolsyran får det svårt att lämna flaskmynningen. En annan säger bara kort och gott att man begränsar kolyrans möjlighet att ta sig ut genom att täppa till flaskhalsen med ett objekt. Tyvärr stämmer inge utav dem, gillar du bra bubbel men tenderar att få några glas över i flaskan är det dags att investera i en bra champagnestoppare.
Läs myter om vita viner, klicka här.