Kvinnliga vinmakare med respekt för naturen
I samband med den internationella kvinnodagen vill vi lyfta några kvinnor som har gjort ett stort avtryck i vårt älskade Rhônedalen. Det känns lustigt på något sätt att behöva lyfta kvinnliga vinmakare, för vinmakare som vinmakare? Men i en bransch som domineras av män är det viktigt att rikta ljuset mot starka kvinnor som är med och förändrar vinvärlden. Här är tre vingårdar att lägga på minnet.
Mas de Libian
Vingården ligger i byn Saint-Marcel-d’Ardèche och har tillhört familjen Thibon sedan 1670. Idag drivs den av systrarna Hélène och Catherine Thibon-Macagno.
Gården har alltid varit ekologisk och sedan 2005 kan de stoltsera med en demetercertifiering då gården nu är helt biodynamisk.
Med det biodynamiska tillvägagångssättet kommer en hel del krav, som för många ses som extra krävande men som för Hélène och Catherine görs med stor passion och dedikation. Jorden plöjs manuellt med hjälp av hästar vilket tar betydligt längre tid - det en traktor gör på en plogning tar hästarna 6 plogningar. Men resultatet är en välmående jord som behåller sin näring och ger ett levande vin.
Mas de Libian är producent av Côte du Rhône-viner från södra Rhônedalen, stolta att blanda druvor, framförallt Grenache, Mourvèdre och Syrah som odlas på en jordmån bestående av rödlera och runda stenar s.k. galets. Lite av ett signum för södra Rhônedalen.
Mas de Libian är kända för sina rena och Rhônedals-typiska rödviner. Deras vin “Khayyâm” är ett suveränt vin gjort med klassisk Rhôneblandning - Grenache, Syrah och Mourvèdre, mestadels Grenache. Vinet är passande nog döpt efter den persiska poeten och matematikern från 1000-talet, Omar Khayyâm, som skrev hundratals texter som hyllade både kvinnor och vin.
Khayyâm är kryddigt och fylligt med mörk frukt och aromer av orientaliska kryddor. Ett vin som värmer i mörkret, men som också mår bra av att lagras. När du provar vinet, lufta upp det i minst en timme och drick det gärna till långkoket eller till vilt. Tänk dig en vildsvinsgryta kokt i rödvin, kryddad med enbär, lagerblad och timjan tillsammans med potatispuré smaksatt med bryntsmör och tryffel. Gott!
Jaboulet
Ett vinhus med anor långt tillbaka till Napoleontiden, då Antoine Jaboulet odlade vin i Rhônedalen. I början av 1900-talet blev Paul Jaboulet ägare till marken och kapellet högst upp på Hermitage-kullen, en historisk plats känt för sina otroliga odlingsförutsättningar. Sedan dess heter deras främsta vin helt enkelt ”La Chapelle”.
2006 köpte den schweiziska familjen Frey gården och Caroline Frey klev in som vinmakare. Hon är född i Champagne och utbildad i oenologi i Bordeaux. 2004 blev hon ansvarig vinmakare på familjens Cru-klassade Château La Lagune i Haut-Médoc, Bordeaux. Hon gjorde tidigt ett starkt avtryck i området som ung vinmakare, när hon började var hon bara 36 år, i ett område med lång historia och i en mansdominerande bransch. Caroline är bland annat den första i Haut-Médoc som satsade på biodynamisk vinodling och utmanade den klassiska synen på ekfatslagring i området.
Omtanke för naturen är något som Caroline brinner för, efter förvärvet av Paul Jaboulet Aîné så ställdes odlingen om till ekologisk, vilket de blev klassificerade som 2016, och arbetet mot att bli en biodynamisk gård inleddes. Idag anses vinerna från Paul Jaboulet Aîné återigen vara några av Rhônedalens bästa, bland annat tack vare Carolines slit, outtröttliga engagemang och styrkan att våga utmana.
Caroline har visat vinvärlden att ålder och kön inte spelar någon roll. Det visar sig tydligt i deras viner - från en perfekt balanserad Côtes du Rhône till prestigevinet “La Chapelle”.
Montirius
En vingård med en häftig resa som visar hur vissa händelser i livet leder till nya vägar.
Montirius drivs av Christine Saurel tillsammans med sin man Eric. Gården ligger i byn Sarrians med odlingar i både Gigondas och Vacqueyras. Tillsammans har de drivit Montirius sedan mitten av 80-talet.
I slutet av 80-talet hade en av deras döttrar problem med hälsan, tillslut blev hon frisk med hjälp av homeopati, vilket ledde till att paret började tänka om även när det gäller vingården. Året efter togs alla kemikalier bort från vingården och arbetet mot en biodynamisk framtid inleddes. Under mentorskap från Francois Bouchet, som var aktiv biodynamisk vinmakare i över 50 år, blev Montirius biodynamiskt certifierad år 1996. Dock fanns det ett problem, Montirius tillhörde då ett kooperativ av vinbönder, så även fast Christine och Eric skötte sin gård i enlighet med biodynamiken, så visste de inte till 100 % hur de resterande vinbönderna i kooperativet skötte sig. År 2002 lämna paret kooperativet och gjorde sin helt egna produktion.
Nu, nästan 20 år senare kan Christine stoltsera med att Montirius har nått internationella framgångar, de släpper årligen kritikerrosade viner, utmärkta som “biodynamiskt vin” (inte bara vin gjort på biodynamiska druvor) och att barnen har börjat axla mer aktiva roller på gården. Montirius stoltserar med riktigt bra viner från Côtes du Rhône, Gigondas och Vacqueyras.
Dessa kvinnliga vinmakare har inte bara sina ledarpositioner gemensamt utan även dedikationen till biodynamiken. Rhônedalen är ett spännande och inspirerande område med en lång historia av odlare som respekterar jorden och med en progressiv syn på jämställdhet inom vinvärlden. Branschorganisationen Femmes Vignes Rhône har sedan 2004 jobbat aktivt med att plöja fram vägar för kvinnor inom vinvärlden och öka jämställdheten. Så har du en passion för vinet, kika lite närmare på viner där både naturen och individerna bakom har fått bästa möjliga förutsättningar.