Billigt eller dyrt vin?

 

Att vin kan ha olika prislappar är ju ingen nyhet, du kan hitta ett rödvin på Systembolaget för 45 kr samtidigt som du kan beställa en flaska Harlan Estate via beställningssortimentet för 12.999 kr. Är just denna Napa Valley Cab nästan 289 gånger bättre än en simpel Carmenère från Chile som smakar som om det är gjord på Tom Tits? Antagligen inte, 12.999 kr är otroligt mycket pengar för en flaska vin, men däremot är 45 kronor alldeles för lite ifall du letar efter någon typ av kvalité och smakupplevelse.

 
 
sean-zhang.jpg
 
 

För att generalisera kan man säga att ett vins pris kan kopplas till sitt ursprung, tiden det tar att framställa det och hur mycket ekfat vinet har fått vila på.

De mest eftertraktade vinerna i världen lagras i ekfat. Ekfatslagringen gör två saker med vinet, dels får vinet ekfatstoner (t.ex vanilj, dill, choklad, brynt smör osv) och så utsätts vinet för syre. Kvalitétsviner behöver andas, särskilt röda, och syret gör tanninerna lugnar ner sig och vinet upplevs mjukare. Men eftersom syret tränger igenom ekfatet så avdunstar ca 2% av vinet per år. De vinet som är kvar är dock mer smakrikt och koncentrerat. 

Nya ekfat är väldigt dyrt och vill vinmakaren ha ekfatstoner i sitt vin kan endast nya ekfat användas, ekfat ger bara smak 2-3 gånger. Franska ekfat är dyrast och anses vara de finaste, mycket kopplat till sitt historiska ursprung. De kan kosta allt från 8000 - 40.000 kronor beroende på storlek. 

Säg att ett nytt 225 liter Franskt ekfat kostar 8000 kronor, du lagrar ditt vin i 1 år och 2 % av vinet dunstar bort. Du får ut 294 flaskor vin på ett nytt ekfat. Varje flaskas produktionskostnad ökar med ca 27 kronor bara för att vinet har lagrats i ett ekfat. Hur kan man då dricka billiga viner med ekfatstoner? En hel del bulkviner görs i stora ståltankar där man tillsätter ekstavar eller faktiska plankor som ger smak. Dock så upplevs de aromerna obalanserade och vinet har inte fått den naturliga oxidationen som ekfaten ger. 

 
 
Vin som lagras på ekfat. Foto Vince Veras

Vin som lagras på ekfat. Foto Vince Veras

 
 

Att låta vinet ligga till sig och lagras en tid innan det släpps på marknaden kostar såklart vinmakaren. Tänk dig själv, du jobbar med en produkt fast du kommer först få betalt om kanske 5-6 år för den. Men med lagring och tid så blir bra viner mer komplexa. Syran och tanninerna mjuknar upp, frukttoner utvecklas och går mer åt torkad frukt och vinet kan upplevas mer harmoniskt. Får du möjlighet, testa t.ex. En ung Nebbiolo mot en som har lagrats eller en ung Riesling mot en med ålder.

Sedan den sista generalisering, ursprung. Utbud och efterfrågan spelar roll här. Lika självklart att en lägenhet i Stockholm kostar mer än en lägenhet i Umeå så kommer ett vin med en specifik adress som bara kan produceras i en begränsad mäng kosta mer än ett massproducerat vin utan ett ursprung. 

Likt en mästerkock eller en finsnickare så vet vinmakaren att kvalitén på råvaran kommer spegla kvalitén på slutprodukten. Gamla vinstockar med näringsfattig jord och perfekta väderförhållanden ger färre men betydligt mer koncentrerade druvor och vinet som görs på dem kommer bli mer intensivt. Hos många topp producenter odlas allt för hand, dels av en kvalitétssynpunkt för att kunna skörda druvor när de har nått sin fulla mognad, samt att vingårdarna har så branta sluttningar så att det är fysiskt omöjligt att köra upp en skördemaskin. Men manuell skördning är tidskrävande, vilket också med all rätt kan visa sig på priset. 

 
 
Skördning hos Terreno i Toscana

Skördning hos Terreno i Toscana

Att skörda druvor för hand är tidskrävande, men ger ett bättre resultat

Att skörda druvor för hand är tidskrävande, men ger ett bättre resultat

 
 

Slutligen får man inte glömma bort skatter och påslag, alkoholskatten ligger på 32,99 kr / liter för vin mellan 1,2-15 % alkoholhalt. Systembolaget har 17% påslag på inköpspris samt en hyllavgift på 4,92 kronor sedan tillkommer momsen. Säg att ett vin kostar 200 kr Systembolaget, då är 40 kr moms, 24,74 kr alkoholskatt, Systembolagets påslag är ca 25 kronor. Så av dessa 110 kronor som är kvar ska transportkostnader och importörens kostnad samt producentens vinst täckas in. Det är samma alkoholskatt för ett vin som kostar 45 kronor, ifall det har en alkoholhalt mellan 1,2 -15 %.

Så med alla dessa faktorer i beaktning, är ett dyrt vin bättre än ett billigt? Det beror på i vilket syfte du ska dricka det, vad du anser om produktionsförhållanden och hållbarhet. Vill du dricka ett vin som har ett ursprung, ett mer hållbart synsätt till odling och där vinmakaren inte har tillsatt kemiskt framtagna jästkulturer, sockerarter och färgämnen så anser jag att 200 kr är billigt för en flaska vin. Men i fall syftet med drickandet är för en värmande fylla så kanske inte komplexitet är det viktiga.

Tänk på att det är du som konsument som styr inköpsstatistiken till Systembolaget. De produktkategorier som det köps mest av kommer få flest hyllplatser, tycker du att kvalité och hållbarhet är viktigt så visa det med dina inköp. 

Personligen dricker jag gärna dyra viner hemma och lagar god mat. Ett vin som kostar ca 500 kronor på restaurang har troligtvis ett inköpspris på 80 kronor ink.moms. Gör dig själv en tjänst och drick goda viner hemma och njut!