Bäst Champagne på Systembolaget

 

Det är något magiskt och förföriskt med Champagne, drycken många förknippar med den gamla munken Dom Pérignon.

Satsa alltid på bubblor med kvalitet istället för kvantitet. Glöm inte bort att en bra Champagne, även om det inte är från en specifik årgång oftast går att lagra. Ta reda på basåret och testa dig fram! Här kommer, enligt oss, Systembolagets bästa Champagne.

En lista med 10 st i olika prisklasser.

 
 
 

Champagne i Systembolagets Fasta sortiment:

champagnepalmerochco.png

Palmer & Co Brut Reserve

Nr. 7372 för 389 kr i Systembolagets fasta sortiment

Från ett populärt och kvalitetsinriktat kooperativ kommer den här krispiga och fruktiga Champagnen med smak och doft av av gula äpplen, kex och mineral med en härligt frisk citrussyra. 50% chardonnay, 40 % pinot noir och 10 % meunier.

www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/palmer-co

Diebolt-Vallois Prestige Extra Brut

Nr 7723 för 499 kr i Systembolagets fasta sortiment

Prisvärd och komplex, gjord på 100 % chardonnay med druvor från de tre Grand Cru-byar. Äppelfruktig och fräsch tillsammans med en frisk grapfruktsmakande syra, lätta florala toner, lite rostat bröd och solmogna plommon. Låter inte det gott?

www.systembolaget.se/produkt/vin/diebolt-vallois

Charles -Heidsieck-Brut-Réserve.jpg

Charles Heidsieck Brut Réserve

Nr 77522 för 559 kr i Systembolagets fasta sortiment

Prisad som världens bästa Multi-vintage Champagne och du kommer verkligen förstå varför! Utvecklad och generös i sin stil med smak och doft av rostat bröd, nötter och solmogen frukt. Tänk dig en blandning av röda äpplen, plommon och mandlar. Den utvecklade stil kommer av att vinet görs med upp till 50 % reservvin som har cirka 20 år på nacken.

www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/charles-heidsieck

Leclerc Briant Champagne Rosé

Nr 7583 för 559 kr i Systembolagets fasta sortiment

Biodynamisk Champagne är rätt ovanligt, men här är bubblor som både smakar bra och odlas bra. Gjord på mestadels chardonnay och viss del pinot noir med basårgång 2019. Röda bär och maräng med en liten apelsin twist. Chardonnay-ryggraden är där men med en flörtig pinot noir fruktighet. Inled kvällen eller ha rosé champagne som tema och börja med crudo på tonfisk med syrlig vinaigrette och marconamandlar för att sedan fortsätta med grillad lax. Festligt!

www.systembolaget.se/produkt/vin/leclerc-briant

Louis Roederer Collection 244

Nr 7602 för 569 kr i Systembolagets fasta sortiment

Den klassiska producenten Roederer visar sin expertis med denna Champagne. Denna brut är gjord på 42 % chardonnay 36 % pinot noir och 22 % meunier. Runt 40 % av vinet är gamla årgångar, från 2011 och framåt var av 10 % av reservvinet är ekfatslagrat. En nyanserad smak av rostade nötter, gula äpplen, citrus och vit choklad. Syran är frisk och krispig och avslutet är långt, torrt med en härlig energi.

www.systembolaget.se/produkt/vin/louis-roederer

Pol Roger Cuvée Sir Winston Churchill 2015

Nr 7494 för 2499 kr i Systembolagets fasta sortiment

Ett praktexempel på hur bra champagne kan vara och att ibland så stämmer uttrycket “smakar det så kostar det”. Ett komplex bubbel med rik doft av mogna gula äpplen, rostade nötter, vit choklad och söt apelsin. Torr och frisk med mjuka bubblor och en lång mineraldriven finish. Trevligt redan nu men går att lagra. Cuvée Sir Winston Churchill görs bara de bästa årgångarna och släpps på marknaden betydligt senare än Pol Rogers övriga årgångschampagner, just för att hedra Churchills förkärlek för mogna viner. Det sägs att mannen själv ska ha sagt - “Min smak är enkel, jag nöjer mig endast med det bästa” och det stämmer verkligen på bubblorna som döptes för att hedra honom.

www.systembolaget.se/produkt/vin/cuvee-sir-winston-churchill

 

Champagne i Systembolagets beställningssortiment:

Thiénot Brut Vintage 2012

Nr 77930 för 699 kr i Systembolagets beställningssortiment

Från ett topp år kommer den här torra, friska och komplexa champagnen som degorgerades 2020. Begynnelsen till en utvecklad frukt men som upplevs väldigt pigg och frisk i stilen. Djup i smaken, frisk i syran, mjuk i bubblorna och torr elegant finish. Härlig aromatisk blandning av solmogen citrus, röda äpplen, rostade nötter, kryddor och mineral. Riktigt bra bubblor till ett bra pris.

www.systembolaget.se/produkt/vin/thienot

André Jacquart Vertus Experiance Extra Brut Premier Cru Blanc de Blancs

Nr 77348 kr för 399 kr i Systembolagets beställningssortiment

Prisvärd så det heter duga, bra bubbel som tenderar att vara slut titt som tätt på Systembolagets beställningssortiment. Men håll utkik, importören fyller på med jämna mellanrum. Gjort på 100 % chardonnay från Premier-Cru byn Vertus i Côtes des Blancs. Vinet är aromatiskt och lite rökig i doften. Grillade citroner tillsammans med brioche, persika och tavelkrita. Torrt och rikt på bubblor med en krämig känsla och långt avslut.

www.systembolaget.se/produkt/vin/andre-jacquart

Egly-Ouriet Brut Grand Cru

Nr 77565 för 899 kr i Systembolagets beställningssortiment

En non-vintage av högsta kvalité och i nästan burgundisk stil i vinet. Gjord på 70% pinot noir och 30 % chardonnay från Grand Cru-byarna Ambonnay, Bouzy och Verzenay. Här snackar vi elegans och komplexitet, doften är fylld med brioche, solmogna och söta röda äpplen, vanilj och lätta blommigatoner. Munkänslan är krämig med mjuka bubblor och smaker av röda äpplen och rostade nötter med en mandarinsöt syra. Gott på alla sätt och vis!

Egly-Ouriet grundades 1930 omfattar idag drygt 11 hektar vinmark, mestadels av pinot noir och mycket i hembyn Ambonnay, som har de bästa förutsättningarna för pinot noir. Vinmakaren är Francis Egly, fjärde generationen i familjen och han jobbar minutiöst i ekologiska vinodlingarna.

www.systembolaget.se/dryck/mousserande-viner/egly-ouriet

Larmandier-Bernier Terre de Vertus 1er Cru Blanc de Blancs 2016

Nr 92910 för 801 från ett tidigare tillfälligt släpp, flaskor finns kvar i landet och går kanske att beställa

Från byn Vertus i Côte du Blancs kommer den här biodynamiskt odlade champagnen. Lätt utvecklad och väldigt frisk men många lager. Röda äpplen möter nougat, grapefrukt och mineral i kvadrat. Finishen är knastertorr då det är en non-dosage, alltså inget tillsatt socker efter degorgering. Basvinet har fått jäsa på ekfat vilket ger lite extra krydda, en blandning på små och stora använda ekfat från Bourgogne.

www.systembolaget.se/produkt/vin/larmandier-bernier


Lär dig mer om Champagne:

VILKA DRUVOR ANVÄNDS I CHAMPAGNE?

De vanligaste druvorna i Champagne är Pinot Noir, Chardonnay och Pinot Meunier. Men sedan kan Pinot Gris, Pinot Blanc, Arbane och Petit Meslier förekomma, även om det hör till ovanligheten.

HUR GÖR MAN CHAMPAGNE?

Tillverkningsmetoden, även känd som traditionella metoden (méthode traditionelle), ser ut såhär; det börjar med ett basvin, ett lite alkoholsvagare vin gjort efter vinmakarens smak och tycke. Basvinet buteljeras med jäst och socker för att påbörja en andra jäsning. Den här processen tar tid, enligt lag minst 15 månader. Efter 5 kvartal har drycken gjort en andra alkoholfermentering, kolsyra har bildats som en biprodukt som stannar i den slutna flaskan och lagring på jästfällningen ger champagnen sina utvecklade toner. Desto längre lagringen sker på jästfällningen desto mer utveckling i smak. För de bästa champagnerna kan detta ta flera år, prestigechampagnen Bollinger R.D. lagras i minst 9 år på sin jästfällning.

Innan champagnen är klar ska flaskan tömmas på jästfällningen och fyllas upp med en mindre mängd vätska som kallas för dosage, en blandning av vin från tidigare år och socker. Detta görs för att fylla upp flaskan till rätt mängd samt för att bestämma sockerhalten i champagnen.

Olika benämningar:

  • Doux – sötast, mer än 50 g socker / liter

  • Demi-Sec – halvtorrt, 33–50 g / liter

  • Sec – torrt, 17–35 g / liter

  • Extra dry – ännu lite torrare, 12–20 g / liter

  • Brut – nästan helt torrt, mindre än 12 g / liter

  • Extra brut – helt torrt, 0–6 g / liter

  • Brut nature – 0–3 g / liter, kallas även för "brut 0", "brut intégral" "non dosage" och "brut 100 %"

Den vanligaste champagnen är s.k. non vintage eller multi vintage, i dessa har basvinet en blandning av olika årgångar. Huvuddelen av basvinet är från yngre årgångar blandat med reservvin från tidigare år. Tanken är att smaken på champagnen som släpps som en non vintage / multi vintage ska vara konsekvent varje år.

Vissa år är alla förutsättningar perfekta, dessa kallas för millésime, då görs champagnen på basvin från endast den årgången. Dessa viner måste lagras på sin jästfällning i minst 3 år enligt lag.

VARFÖR ÄR CHAMPAGNE DYRARE ÄN ANDRA BUBBEL?

Tillverkningsprocessen är lång och kostsam och att lagra viner innebär att producenten fryser sitt kapital och skjuter fram sin eventuella vinst av produktionen. Därför brukar champagne kosta mer jämfört med t.ex. Prosecco där tillverkningen går snabbare.
För Prosecco sker den andra jäsningen i en stor ståltank och kravet är att tillverkningen ska ta minst 30 dagar. Jämför det med champagne där enbart lagringskravet ligger på minst 15 månader, det är en väsentlig skillnad i tid.

Sedan har champagne alltid varit ett starkt varumärke med en begränsad tillverkningsyta och en stark köpkraft, vilket gör att marknadspriset är högre.

VARFÖR DRICKER MAN MEST CHAMPAGNE INNAN MIDDAGEN? PASSAR DET INTE TILL MAT?

Champagne är en bra fördrink eftersom den är torr, frisk och har relativt låg alkohol. Det ger en fräsch känsla för smaksinnena, lätt att kombinera med lite salta snacks men också ingen smak som ligger kvar och bråkar i munnen när middagen börjar. Jämför man med en söt cocktail där sockret kan ligga kvar i munnen och rubba balansen av smaker under middagen. Med det i åtanke så är champagne en perfekt universalprodukt, funkar nästan till alla maträtter. Så att dricka champagne genom en hel middag är väldigt passande. Champagne har mycket frukt som kan hantera umami, frisk syra som klarar av feta komponenter och relativt låg alkohol som inte tar över eller bråkar med kryddhetta.

VAD KRÄVS FÖR ATT FÅ KALLA ETT VIN CHAMPAGNE?

För att ett vin ska få kallas champagne måste det komma från området Champagne i Frankrike samt vara ett mousserande vin som uppfyller regionens ställda produktionskrav. Området är varumärkesskyddat i enlighet med Madridprotokollet, ett avtal mellan majoritet av världens alla länder som berör varumärkesrätt.