Vad är egentligen Sekt?

 

Vad är egentligen Sekt och vart kommer det ifrån? Joakim Gumpert tittar närmare på det tyska mousserande vinet som kallas för Sekt. Kanske en av vinvärldens bäst bevarade hemligheter.

 
 
sekt.jpg
 
 

Att tyskar kan göra vin är allmänt känt, men att det produceras otroligt mycket bra bubbel i Tyskland som utan problem kan konkurrera med topphusen i Champagne är för många okänt. Dessutom är priserna mycket fördelaktiga.

Historiskt sett har stor del av den tyska Sekten varit gjord på enkelt basvin från Europas alla hörn, industriellt tillverkat i stora tankar och mängder där kvantitet har varit i fokus. Men de senaste decenniet har den tyska Sekt-kulturen förändrats grundligt då fler och fler små gårdar har satsat tid, energi och kapital för att skapa ett bubbel av världsklass.

Utanför Tysklands gränser är tyska Sektens vackra förflutna relativt okänt. I början av 1800-talet reste många tyskar till Champagne för att lära sig tekniken för att göra mousserande vin. Några stannade kvar och la grunden till berömda hus som Krug, Piper-Heidsieck, Bollinger och Mumm. Andra tog med sina nyfunna kunskaper tillbaka till Tyskland för att lägga grunden för en ny stil av vin, som sedan blev känt som Sekt.

Tillföljd av två förödande världskrig blev den tyska vinproduktionen tyvärr eftersatt, många producenters marker och ekonomi var krigsdrabbade. Detta ledde till att vinproduktionen och Sekt-produktionen fick ett mer industriellt fokus, den traditionella metoden som används i Champagne där den andra jäsningen och lagringen sker på flaska byttes ut mot tankjäsning och snabb och stor produktion. Kvalitén på slutprodukten var mindre viktig, snabba pengar och stor produktion präglade den senare delen av 1900-talet. Idag har Sekten kommit tillbaka till sina forna glans. Vinproducenter gör mousserande i högsta kvalité, särskilt i kategorin Winzersekt. Värt att lägga på minnet är att det finns lite olika typer av Sekt, med olika kvalitetskrav:

Deutscher Sekt

  • Måste tillverkas av tyskt basvin.

  • Kan tillverkas i tank (minst 90 dagar på sin jästfällning, varav 30 av dem under kontinuerlig blandning).

  • Kan göras enligt traditionell metod, flaskjäsning (minst 9 månader på sin jästfällning).

Deutscher Sekt b.A

  • Som ovan men med krav på att minst 85% av druvorna ska komma från ett av de 13 tyska vinregionerna.

Winzersekt

  • Måste göras enligt traditionella metoden, flaskjäsning, lagras minst 9 månader på sin jästfällning. Vanligtvis betydligt längre lagringstider på jästfällningen.

  • Använder 100% odlad frukt.

  • Etiketten måste ange druvsorter och årgång.

  • Tillåtna druvor är Riesling, Pinot Noir, Chardonnay, Pinot Meunier, Muskateller, Traminer.

Kvalitén på mycket av den tyska Sekten är idag otrolig, i och med att det inte har nått sin stora publik ännu det oftast ett extremt prisvärt alternativ när man är sugen på kvalitétsbubbel.

Marknaden i Sverige är ännu inte så stor, men har man vägarna förbi Stockholm och restaurang Sekt eller E&G Vinbar kan man testa god Sekt. Annars är en resa genom Tyskland är aldrig fel!