Det började som sagt på 1800-talet med att årets skörd av vin från Beaujolais jäste klart på sina ekfat under transporten mellan byarna i Beaujolais och handelscentrumet i Lyon. När vinet kom fram var många så klart nyfikna på hur vinet från året skulle smaka och fenomenet av Beaujolais Nouveau såg dagsljuset. Efter andra världskriget lättades restriktionerna för vinbönderna i Beaujolais och de fick släppa mer ungt vin, s.k. Primeurs (franska för ungt vin, en term som fortfarande används vid årliga nysläpp i Bordeaux). År 1936 grundades Beaujolais AOC som appellation, områdesskydd och regler sattes upp för produktion av viner från Beaujolais. I samband bestämdes det att Primeur vinet endast fick säljas från och med 15 december. År 1951 så rucka man på reglerna och ändrade datumet till 15 november och Beaujolais Nouveau blev officiellt.
En del producenter såg möjligheten att snabbt få in kapital från årets skörd och började marknadsföra och hypa det unga vinet, frasen Le Beaujolais Nouveau est arrivé myntades och som de sa “Det nya vinet från Beaujolais har kommit” blev sant. Under 50- och 60-talet blev 15 november en festdag i Paris och många delar av Frankrike. Under 1970-talet anordnades det Beaujolais Nouveau-race från England, bilförare hetskörde ner för att få tag på flaskor för att sedan köra tillbaka till klubbarna i England, vinnaren var den som snabbast kom hem med flest flaskor. Under 1980-talet var fenomenet en världssuccé och det unga och enkla vinet flögs världen över med Concorder men nu hade datumet för lansering ändrats till den tredje torsdagen i November. En producent som lyckades väldigt bra på att marknadsföra sin jästa druvjuice var Georges Deboeuf.
Med framgång kommer kopior, runt om i vinvärlden började andra länder lansera enkla och juiciga viner. I andra delar av Frankrike gjordes viner som kallades för Nouveaux, i Italien släpptes det viner som hette Novello och utanför Europa tog man namnet Nouveau rakt av.
Varumärket vattnades ut och blev lika genomskinligt som vinerna. Under tidigt 2000-tal dog trenden ut, marknaden sökte sig till stora ekfatslagrade och alkoholstarka viner som fick höga poäng av Robert Parker. Men under 2010-talet kom en ny generation av vindrickare som efterfrågade mer eleganta viner med tydlig syra, viner ska också vara lättdruckna och med lägre alkoholhalt. En annan bidragande faktor till nyrenässansen av Beaujolaisviner är naturvinshypen som har varit genomgående de senaste 15 åren, där Beaujolais har varit en viktig plats för naturvinsproduktionen. Så återigen har Beaujolais Nouveau blivit något som folk pratar om igen, återigen ser vi Le Beaujolais Nouveau est arrivé och nya som gamla vinbönder säljer sin alkoholhaltiga druvjuice. Varje år den tredje torsdagen i november så är det återigen fester på vinbarerna.