Regionens namn kommer från staden Beaujeu och sätt till produktion står Beaujolais med sina 14.500 hektar nästan för hälften av Bourgognes vinproduktion. Det första daterade vingårdarna är från år 956 men utgrävningar har visat att det har druckits vin i regionen sen år 59 f. Kr. Under 1400-talet blev områdets bönder mer fokuserade på vin och då efterfrågan från både Lyon och Paris ökade. Till skillnad från Bourgogne så fanns det inte så stora egendomar och vinhus utan istället blev négocianten, vingrossisterna, viktigare. De köpte in druvor och vin från småbönder och buteljerade för försäljning.
Druvan gamay är som sagt i huvudspelaren i området, vinerna är lättsamma, juiciga och fruktiga. Men de finns även producenter som gör viner i mer strukturerad stil där gamay visas samma omsorg som pinot noir får i norra Bourgogne. På tal om pinot noir, innan fick producenter i Beaujolais odla och använda pinot noir för sina viner men sedan 2015 är det bara gamay som gäller. Det görs en del vitt i området, på Chardonnay och på senare tid har även roséviner från Beaujolais blivit allt mer populära.
Beaujolais förknippas med en viss typ av tillverkningsmetod, känd som macération semi-carbonique, a.ka vinification beaujolaise. Hela och okrossade druvklasar läggs i stort jäsningtankar och vikten av de översta druvorna pressar druvorna som ligger under. Musten från de krossade druvorna börjar jäsa vilket bildar alkohol och koldioxid. Koldioxiden gör att de övre druvorna påbörjar sin intracellulär fermentering, det vill säga att druvorna jäser även fast de inte har blivit pressade. De hela druvorna uppnår en alkoholhalt på cirka 3 % och efter det så pressas druvorna eller spricker av sig själva. Den här metoden ger vinet extra fruktiga aromer och är förknippad med Beaujolais.
Området Beaujolais delas in i 3 appellationer.
Beaujolais
Druvorna får kommer från hela området och vinerna är oftast enklare, lätta och fruktiga i sin stil.
Beaujolais-Villages
I norra delen finns det 38 kommuner med bättre förutsättningar när det kommer till klimat, jordmån och kuperade sluttningar. Vinerna är mer komplexa. Inom den här klassificeringen samt vanlig Beaujolais får producenter göra röda,vita och roséviner.
Beaujolais Cru
Högst upp på kvalitetstrappan kommer Beaujolais Cru appellationen, som består utav 10 byar som anses ha de bästa förutsättningarna i området och som får skriva ut sina namn på etiketten. Vinerna från cru-byarna är mer koncentrerade och komplexa i sin stil, fylligare jämfört med en vanlig Beaujolais och oftas fatlagrade. Mogen gamay från en bra producent kan påminna lite om en pinot noir från Bourgogne. De 10 byarna är; Brouilly, Chénas, Chiroubles, Côte de Brouilly, Fleurie, Juliénas, Morgon, Moulin à vent, Régnié och Saint-Amour. Inom Cru-appelationen tillåts endast gamay och vinerna måste vara röda.