Intervju med framgångssagan Lillebrors bageri
Om du någon gång har passerat Rörstrandsgatan mellan kl. 8 på morgonen och sen eftermiddag så har du med stor sannolikhet sett den långa kön som ringlar sig utanför Lillebrors bageri. Du kanske har frågat dig själv hur alla kan köa så länge för bullar och bröd? Men vi kan berätta att när du väl har ställt dig i kön så kommer du göra vad som helst för att få ta del av bageriets underbara bakverk. Jag träffade Stefan Berg som äger och driver Lillebrors för att få reda på vad hemligheten bakom succén är.
Jag mötte upp Stefan utanför bageriet på Rörstrandsgatan en varm sensommardag. Kl. var 14 och givetvis var det kö utanför det lilla bageriet. Just nu rör han sig mellan tre olika lokaler på Rörstrandsgatan - bageriet, en ny lokal dit bageriet ska flytta och en utvecklingsdel. Jag fick hänga med på en rundtur.
Vi började i bageriet där allting startade och dit kunderna går idag. Lokalen är liten, runt 50 kvm totalt. Man får i princip röra sig i sidled för att ta sig fram när det är flera personer i bageriet samtidigt. Jag blir imponerad när jag tänker på vad de har åstadkommit på den lilla ytan, och förstår samtidigt varför Stefan vill flytta till en större ny lokal.
-“Vi flyttar dels för att för att få en bättre arbetsmiljö, men också för att kunna upprätthålla den fina efterfrågan och ge oss själva förutsättning att fortsätta förbättra kvalitén på produkterna”. - säger Stefan Berg.
Stefan startade Lillebror för lite över 4 år sedan. Målet var att skapa en helhet där slutprodukten var (och är) lika viktig som atmosfären. Något de verkligen lyckats med. När jag frågar om det känns läskigt att flytta bageriet så får jag som svar att det känns väldigt läskigt, men att möjligheterna blir så mycket större och bättre.
Kan du berätta om framgångsreceptet?
- Jag hoppas och tror att den viktigaste ingrediensen är vi som jobbar i bageriet. Sen är det förstås viktigt att kunden kan se var bullen kommer ifrån, att den är nygjord och att det finns en omsorg i hantverket. Val av råvaror är också jätteviktigt. Vi provlagar just nu glass. Där känns det jättekul att kunna välja mjölk och grädde som produceras hållbart och med omsorg. Jag tror kunder märker av skillnaden.
Sedan gick vi vidare till den nya lokalen dit bageriet ska flytta, den ligger bara några hus bort, något närmre S:t Eriksplan. Jag fick höra om framtidsplanerna och vägen hit. Stefan känns som en otroligt passionerad person. Av mötet att tolka går han 200 % in i allt han gör och allt ska vara perfekt, från att hitta rätt råvaror till hur arbetsmiljön är uppbyggd, utan att stressa fram något. Stefan och hans kollega Sven har tillsammans med designbyrån Wolfgang ritat hela det nya bageriet och bygger stora delar av det själva för att skapa sin drömlokal. De räknar med att öppna i den nya lokalen mellan november-februari
Vart får du din inspiration ifrån?
- Det vore fint att kunna säga att jag blir inspirerad av Vivaldis fyra årstider, men jag är nog mer konkret än så. Jag blir inspirerad av skickliga branschkollegor och av fina råvaror. Som igår t.ex, jag passerade några fina hallon och köpte med mig till bageriet, det blev en hallonpaj med färska hallon idag.
Innan Stefan startade Lillebrors har han jobbat på flera olika bagerier, senast Valhallabageriet där han var i 10 år. Stefan är 36 år men låter som 50 + med all sin erfarenhet. Han har en 8 år äldre bror som också har ett eget bageri, därav namnet Lillebrors Bageri.
Är det något som alltid finns på Lillebrors?
- Vi har valt att ha ett mindre stående sortiment än många andra. Då är det lättare att hela tiden ha nygjorda produkter på disken. Det som alltid ska finnas är kardemummabullar, två olika frallor, fyra olika matbröd och knäckebröd. Sen tillkommer förstås semla, julsortiment och liknande under vissa delar av året. Det smalare utbudet gör det också möjligt för oss att skapa tillfälliga bakverk efter säsong och inspiration. Då måste vi också kunna förklara för kunden varför det kanske inte finns nästa gång.
Vad har du för favoritbakelse?
- Helst äter jag storebrors prinsesstårta. Om jag ska baka själv så blir det gärna sockerkringla. Det finns flera roliga moment där! Degen är ren och naken. Det är kul att kringla. Väldigt gott med saffran i också.
Vi avslutade mötet i utvecklingsdelen, som ligger längre ner på gatan mot Karlbergs slott. Det är en vacker lokal med högt i tak och mycket ljusinsläpp. Här övas det bl.a. på glass som kommer att säljas på Lillebrors med start 2021. Jag hade turen att det gjordes glass just den här dagen, innan jag gick fick jag testa en Fior Di Latte som var alldeles underbart god.
Innan jag går passar jag på att fråga vart Stefan går när han ska ut och äta
- Om jag har slut på idéer så går jag gärna till Sturehof. De håller en jämn och hög nivå på mat, service och atmosfär. Annars är jag förtjust i att gå från ett ställe till ett annat. Jag tar ett glas vin och äter något plock på en vinbar, exempelvis Ambar. Sen går jag vidare och äter på ett nytt ställe. Bar Agrikultur tycker jag är fint. Det är en skön folklig känsla där tack vare personalen och maten är genomtänkt.
Mer om Lillebrors hittar du här:
www.lillebrors.se
www.instagram.com/lillebrorsbageri