Det här vill du inte beställa på en italiensk krog
I Betalt samarbere med Aperol
Trots att italiensk mat är så pass enkel i grunden, finns det nog inget land med så många regler kring hur du ska inta dina måltider – och framför allt vad du inte bör inta dem med. Att undvika frukt på pizzan eller grädde i carbonaran är välkända sätt att reta upp en italienare, men det finns en mängd andra sätt att få en italiensk servitör att rysa vid din beställning – som att exempelvis be om läsk i din Aperol Spritz. Allora – här kommer åtta regler att förhålla sig till på en italiensk krog.
Foto: Stefan Anderson.
Beställ inte cappuccino efter klockan elva
Du har precis avnjutit en lunch eller middag på en italiensk restaurang… och beställer en cappuccino eller latte efter maten? Självklart kan du göra det – men det alla italienare undrar är varför du vill dricka en massa varm mjölk efter en full måltid? Cappuccino är en frukostdryck som italienare sällan beställer vid något annat tillfälle på dagen – och framför allt aldrig efter klockan 11. Välj i stället en espresso eller en macchiato efter din måltid.
Ingen läsk i spritzen
Nej, serveras du en Aperol Spritz med läsk som Fanta eller Sprite så är du definitivt inte på ett ställe där bartenderna verkligen vet vad de gör.
Det är aldrig läsk i en äkta Aperol Spritz! Den riktiga venetianska Aperol Spritz följer en helig formel som italienarna kallar för 3-2-1-regeln: 3 delar Prosecco, 2 delar Aperol, 1 del en liten skvätt sodavatten (om ens det – vissa skippar det helt), apelsinskiva och massa is. Cin cin!
Pizzasalladen är inte ett italienskt påfund
Marinerad vitkål till din pizza? Vår svenska "pizzasallad" är helt en svensk grej och har noll att göra med Italien. Historien går att spåra tillbaka till 60-70-talet när pizzan började bli populär i Sverige. Det sägs att det var en jugoslavisk pizzabagare i Göteborg som började servera vitkålssallad som ett billigt tillbehör medan folk väntade på sin pizza. Det blev snabbt standard på pizzerior över hela landet.
Ingen parmesan på fisk eller skaldjur
En regel inpräntad i italienarnas DNA, men ofta ignorerad – strö inte parmesan överallt! Riven parmesan är toppen till pasta eller risotto, men det beror på såsen. Italienare använder aldrig parmesan på rätter med fisk eller skaldjur. När det bjuds på skaldjurspasta ska du skippa osten helt. Den främsta orsaken är att den starka osten inte ska överrösta fiskens mer delikata smaker. En bra tumregel är: om servitören inte erbjuder eller kommer med parmesan, betyder det att den inte behövs till rätten.
Frukt hör inte hemma på pizza
Så här enkelt är det – det finns ingen anledning för italienare att acceptera ananas på pizza. Så länge dina smaklökar längtar efter en Hawaii, gå till din lokala pizzeria i stället för en bättre pizzakrog. Men reglerna för vad som får och inte får vara på en pizza gäller inte bara frukt utan även andra tillbehör som ägg, kyckling, jordnötter, köttfärssås… Nej, aldrig frukt på pizzan och inget tillagat kött (endast charkuterier). Grundregeln är att pizza ska ha enkla, färska och balanserade ingredienser som kompletterar varandra. Frukt ses ofta som för söt för att passa med den salta, syrliga tomatsåsen och osten.
Skär aldrig i pastan
Lika förbjudet som det är att bryta spagettin, är det att skära i den när den serveras. Och precis som att kniven är onödig till din pastarätt, är även skeden det. Spagettin måste förbli som den är – den ska rullas på tallriken med bara gaffel och sen ätas. När du har ätit klart är det alltid rekommenderat att göra en scarpetta (doppa bröd i det sista av såsen). Så varför hittar du då sked och kniv bredvid din tallrik? Jo, för att restaurangen helt enkelt inte vet vad du ska beställa och har anpassat besticken efter en meny som kan kräva både kniv och sked för andra rätter (italienare äter oftast inte bara en rätt till middag).
Grädde ska inte vara i carbonara
Italienarna bryr sig inte om att det verkar krämigare eller att smaken kanske är godare – grädde ska inte vara i carbonara. Punkt slut. Det ingår inte i receptet. Spaghetti, guanciale (pancetta funkar också om du inte hittar guanciale), ägg, pecorino romano, salt och peppar – e basta.
Skippa peppar i oljan
Det där med att hälla olivolja på ett fat, krydda med svartpeppar, salt och kanske lite balsamico är faktiskt något som mest serveras på turistrestauranger. I Italien är det mycket vanligare att bara doppa brödet i en ren, bra olivolja – utan krusiduller.
Bröd + riktigt bra olivolja + en nypa salt. En bra olivolja är pepprig i sig själv, och svartpeppar kommer bara att förstöra smaken av den fina oljan.
Text: Annika Leone