Att vinvärlden måste dra sin del av lasset för att minska koldioxidutsläppen är ingen nyhet. Tunga glasflaskor leder till ökade utsläpp både vid tillverkning och vid transport och vinmakaren världen över har börjat inse detta. I dagsläget produceras det cirka 23 miljarder vinflaskor världen över och vinproduktionen står för cirka 43 miljarder kg koldioxid årligen. Mångt och mycket av vinet som produceras konsumeras inom en relativt närliggande tid från dagen de buteljerades och kravet på lagringsdugliga flaskor känns lite onödig för vardagsvinerna.
Vin på burk är ingen nyhet, det första vinet på burk sägs ha gjorts redan på 1930-talet och sätt utanför Sveriges gränser är marknaden stor. Föra året i USA såldes det vin på burk för 253 miljoner dollar.
Inte nog med att burkar går att återvinna, de är även betydligt lättare att transportera både sätt till vikt, mått och förpackningsmöjlighet. Lyssnar man på tillverkarna av burkviner så ska man inte bara fokusera på miljöaspekten utan även fördelen med de mindre förpackningarna. Att formatet på burkarna är smidigt, en burk innehåller 25 – 37,5 cl vilket ger cirka 2 glas. Beroende vem man frågar så kan formatet uppmuntrar mer återhållsam konsumtion eller möjligheten att prova flera olika viner utan att öppna flera flaskor. Jag gillar tanken av vin på burk, inte bara ur en hållbarhetssynpunkt, utan även för att varje produkt har sitt tillfälle och plats. Jag har inte en aning om man kan lagra vin på burk, det får framtiden avgöra. Men som trevlig dryck på picknicken eller för att kunna prova flera olika viner till en middag – absolut!