Menu
Sök

Socker finns som sagt naturligt i druvor och vid jäsning så omvandlas socker till alkohol men lite socker blir alltid kvar. Vin som säljs i EU får enligt lag inte ha tillsatt socker med syftet att göra det sötare.

Däremot kan en vinmakare tillsätta druvmust eller socker innan eller under jäsningen för att uppnå en viss alkoholhalt, det kallas för chaptalisering. Att tillsätta kemiskt framställda sötningsmedel är olagligt.

Sen kan olika vinmakningsmetoder påverka restsötman i vinet. T.ex. Portvin där jäsningen stoppas när vinmakaren tillsätter alkohol innan allt socker har jäst ut. En annan metod som gör viner som är väldigt populär bland svenskar är den så kallade appassimento metoden. Då torkas druvorna nästan till russin innan de pressas, druvmusten blir mer koncentrerad och har högre sockerhalt och vinerna får hög alkohol och en del restsötma. Vanlig metod i Italien, särskilt i Veneto som är Amaronen och Ripassons högborg.

Röda viner har generellt mellan 3-4 g socker / liter. De viner som görs med appassimento metoden är oftast sötare, även viner gjorda av Zinfandel burkar få en ha kvar en högre restsötma.

Bland vita viner är det vanligaste att vinerna har under 6 g socker / liter och dricker du Chardonnay eller Sauvignon Blanc som kommer från svala områden brukar de ligga på 3 g socker / liter. Däremot kan vissa stilar av Riesling, Pinot Gris, Pinot Blanc och Gewürztraminer ha högre restsötma. Läs mer om den tyska vinklassificeringen och restsötman här.

Roséviner brukar ha mindre än 6 g socker / liter, men finns även varianter med högre restsötma, t.ex. Zinfandelrosé a.ka White Zinfandel.

Bland mousserande viner kan det variera, vanligtvis har det torra mellan 6-15 g socker / liter. Många mousserande har så hög syra vilket kräver lite sockerhalt för att balansera upp det. I Champagne klassar man vinerna och sockerhalten så här;

  • Extra Brut, mindre än 6 g socker / liter

  • Brut, mindre än 12 g socker / liter

  • Extra Dry, 12 -17 g socker / liter

  • Sec, 17 – 32 g socker / liter

  • Demi-sec, 32 -50 g socker / liter

  • Doux, 50 g socker / liter

Sött vin, som det låter, har högre restsötma. Allt från 80 – 150 g socker / liter beroende på stil.

Många alkoholfria viner kan vara rätt generösa med sin restsötma, mellan 30-50 g socker / liter.

Så jagar du sockerhalten i vardagen så får du läsa på informationsetiketten på Systembolaget eller gör som jag, drick mindre och drick godare. Då skadar inte lite socker ibland.

Fler artiklar

Vad är skillnaden mellan amarone och ripasso?

Amarone della Valpolicella – de stora, fylliga och sammetslena rödvinerna från nordöstra Italien. Ett favoritvin bland svenskar, men vad är det? Läs mer här!

Läs mer

Vad är beaujolais nouveau?

Tredje torsdagen i november är det dags för la fête du beaujolais nouveau . En tradition som grundades redan på 1800-talet, läs mer om det enkla vinet som blev en världssuccé.

Läs mer

Vad är riesling?

Älskad och hatad, druvan chardonnay är en vattendelare. Här kommer en förklaringen med tips på viner att prova.

Läs mer

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12