Som nybliven småbarnsfarsa går jag och drömmer om vilka intressen jag kommer dela med min dotter. Hon är i skrivande stund 8 månader och jag matar henne full med punk, rock och blues. Vid varje tillfälle jag får så hänger hon med mig i köket och jag känner mig som berättarrösten i Halv åtta hos mig, lagom informativ – lagom löjlig. Så förhoppningsvis ska något fastna, för drömmen är ju att dela i alla fall ett intresse med sin ögonsten.
En som har lyckats med det är vinimportören och nu även vinmakaren Johan Lidby. Han gör nämligen vin på sin gård Son Antem på Mallorca tillsammans med sin son Simon. Jag träffade dem båda nyligen och vi pratade om hur livet inte alltid blir som planerat, men om man låter det kan det ta en på ett äventyr man kanske aldrig ens hade drömt om.
Johan Lidby är uppvuxen i Frankrike och blev tidigt introducerad för kvalitetsviner av sina föräldrar, vilket sådde fröet till en framtida passion. Han flyttade tillbaka till Sverige för att plugga vidare på Handelshögskolan i Stockholm och som student började han jobba på krogen och på Systembolaget för att dryga ut kassan. Även om utbudet på andra halvan av 80-talet var mest präglat av lantviner så fick han möjligheten att prova viner och intresset började ta fart. Efter 3 års studier kände han att framtiden som konsult i foträta skor kanske inte var rätt ändå och flytten gick tillbaka till Frankrike och till en restaurangutbildning. Efter sommelierkursen var vinintresset cementerat och många lediga stunder gick till att besöka vinområden runt om i Frankrike. Efter studierna gick flytten tillbaka till Stockholm, korgjobb avlöstes med jobb på importfirmor men 1999, när Johan var 32 år gammal, startade han sin egen lilla vinimport. Vinkunskap, språkkunskap och en vision om kvalitetsviner var grunden, spola fram till idag – Johan Lidby Vinhandel är en importfirma med många av världens främsta vinmakare i sin portfölj, 20 anställda och nu även en egen vingård!
Simon Lidby har i snart 10 år jobbat hos olika vinproducenter runt om i världen, men även om barndomen var omgiven av vin och vinmakare så var karriären och intresset inte givet. Det var först efter gymnasiet då det planerade sabbatsåret tog Simon till Kalifornien och en skörd hos Peter Seghesio på Journeyman & San Lorenzo wines som vinintresset tog fart. Peter blev inte bara en läromästare utan även en mentor i livet för Simon. Sabbatsåret förlängdes och Simon åkte till Paracombe Wines i Adelaide Hills i södra Australien. Här bodde Simon i 5 år hos Paul Drogemuller, som även han blev en viktig mentor i Simons liv. Hos Paracombes fick Simon mer och mer ansvar och på slutet var han assisterande vinmakare. Innan hemkomsten till Sverige var han även en tid hos Alain Graillot, en av Rhônedalens pionjärer.