Vi är i Tjeckien och specifikt Prag för att besöka Pilsner Urquell Experience, som är bryggeriets första riktiga upplevelse att bjuda in besökare och turister till i huvudstaden. Nu ligger visserligen inte bryggeriet och Pilsen långt borta (drygt en timme med tåg och bil) men för turister som kanske bara har en helg eller få dagar i Prag kanske det inte är top of mind att besöka. Pilsner Urquell Experience, eller PUX som de själva kallar det, ligger mitt i smeten i centrala Prag i en anrik gammal byggnad som tidigare var en bank och ger besökare chansen att uppleva historien bakom världens första pilsner. Detta i en interaktiv rundtur där du lär dig allt om hur man brygger öl, hur bryggeriet kom till och givetvis får dricka en massa färsk Pilsner Urquell. The Original Tour varar ca 60-90 minuter och kostar strax över 200 SEK per person och biljett.
Historien bakom Pilsner Urquell börjar egentligen 1839 när medborgarna i Pilsen går samman och bestämmer sig för att starta bryggeriet, främst för att kvaliteten på ölen på senare tid blivit allt för dålig och till den grad att 1838 års produktion av öl var så odrickbar att den hälldes ut i avloppen framför kommunhuset. På den tiden hade de flesta familjer rätten att brygga öl själva och ansvaret att brygga för bygden roterade för varje år. En bidragande orsak till den odrickbara ölen var att grundvattnet var förorenat av sophållningen i Pilsen och just vattnet var den katalysator som satte igång projektet i bygden och det som skulle forma underjäst pilsner så som vi känner till det idag.
Just vattnet i Pilsen är väldigt unikt för smaken och kvaliteten på Pilsner Urquell idag och något som med facit i hand har varit omöjligt för bryggeriet att replikera utomlands. All Pilsner Urquell som säljs runtom i världen har bryggts på bryggeriet i Pilsen och så kommer det med all sannolikhet att fortsätta vara. Man har försökt förr utan att lyckas och kvaliteten på ölen är något man aldrig kommer att tumma på. Trakten har väldigt mjukt vatten och det är det, tillsammans med den ljusa pilsnermalten, lokala Saaz-humlen och jäststrängen man fick på köpet när man rekryterade tyska bryggmästare Josef Groll som utgör det vi fortfarande dricker idag när vi tar en Pilsner Urquell på krogen eller köper med hem i burk och flaska. Just Groll blev inte särskilt långvarig på bryggeriet då kort stubin och storhetsvansinne var något som inte rimmade väl med invånarna i Pilsen som drev bryggeriet.