Menu
Sök

Att besöka en vingård är både en trevlig och lärorik upplevelse. Att få en djupare förståelse för produktionen av ett livsmedel eller en dryck ger i alla fall mig en större respekt för hantverket bakom och resulterar ofta i att jag blir mer eftertänksam i mina val. Sverige som vinland går från klarhet till klarhet, vinerna blir seriösare och tillföljd av klimatförändringar har druvor idag enklare förutsättningar i våra nordliga breddgrader.

Gotland är en given matdestination och semesterplats för många, nu kan du även skriva till vindestination. När du börjar nörda ner dig i vin kommer du se vissa mönster bland kvalitetsviner, bara för att nämna några få – jordmån, soltimmar och klimat. Gotland har en kalkhaltig jordmån, vilket vinstockar gillar då kalkrika jordar har ett högt pH vilket uppmuntrar vinstocken att producera sav druvjuice med en relativt hög syrahalt och hög syra är något som kvalitetsviner oftast gillar. Jordarna på Gotland tendera att innehålla en del blåsten, vilket är fördelaktigt då det hjälper till att hålla fukten borta och minskar riken för röta och mögel.

Gotland har även relativt många soltimmar, vilket leder till att druvorna kan nå sin fulla mognad under en jämnare och längre växtsäsong. Längst kusten hjälper vindarna till att blåsa bort fukt från druvorna vilket också resulterar i mindre röta och mögliga druvor.

Så ett lärorikt och törstsläckande besök bör planeras in nästa gång du är på Gotland. Att äta närodlat borde ju kunna kombineras med att dricka närodlat.

Två vingårdar att besöka:

Gute vingård 

En av Sveriges tidiga vineri som ligger vid Havdhem på Gotlands södra del. De gjorde sin första skörd redan 2002 och har över 17.000 vinstockar planterade, framförallt med hybriddruvorna Solaris, Phoenix och Rondo. Gute Vingård anordnar vinprovningar och besök i vingårdarna. Du kan även bo över på deras vandrarhem vilket kan underlätta för chauffören.

Hablingbo Hallbjäns 861, Havdhem
www.gutevingard.se

Långmyre vineri 

Emma Serner och Andrea Guerra träffades i Toscana när de jobbade tillsammans på en vingård. Drömmar om det egna projektet, Emmas koppling till Gotland och Andreas kunskap om vin och klimatförändringar ledde till deras ambitiösa projekt som tog fart 2018. Vid Burgsvik på halvön Sudret, södra Gotland, har de 5 hektar mark som de har planterat med druvor från en plantskola i Italien. Druvorna är skräddarsydda för Gotlands klimat och jordar. Markerna brukas på ett hållbart vis och drömmen är att vingårdarna ska finnas kvar i generationer. Här kan du boka vinprovning och guidad tur i vineriet samt vingårdarna.

Hamra Långmyre, Burgsvik
www.langmyrevineri.com

långmyre

Andrea Guerra och Emma Serne på Långmyre

Fler artiklar

Champagne Deutz – tysk touch i fransk jord

Champagnehuset Deutz – Med en historia som sträcker sig över två sekler och ett rykte om att leverera champagner av högsta klass.

Läs mer

Dyra naturviner – var det värt det?

Naturvinsälskaren Kristian Mirsch har köpt och provat dyra naturviner och ställt sig frågan Var det värt det?

Läs mer

Pilsner urquell – den ursprungliga pilsnern

Robin Bruhn @drickor har varit på besök hos Pilsner Urquell i Tjeckien. Läs mer om hans resa.

Läs mer

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12