Brons för Sverige i Bocuse d’Or 2025

 
 

Söndagen den 26 januari tävlade team Sweden i Bocuse d’Or i Lyon och knep bronset. Bocuse d’Or, ofta kallad "matlagningens OS," är en av världens mest prestigefyllda kulinariska tävlingar. I år tävlade Gustav Leonhardt med commis Noel Moglia och coach Peter Asp Jelksäter. Med Tommy Myllymäki som president för Bocuse d’Or Team Sweden. 

 
 

Foto: Gustaf Björlin The Food Office

 
 

Huvudserveringen var fylld med smaker, tekniker och råvaror och presenterades på ett otroligt fat designat av John Andersson från Lursta cast irons.

- Jag hämtar inspiration från höstens jakt och vinterns skördar. Min fatservering är en hyllning till naturens unika skatter. Jag har kombinerat smaker från den svenska naturen med äpplet, som symboliserar vänskap, kunskap och nytänkande. Mina rätter bygger på svenska traditioner, årets växlingar och naturens vilda skönhet. Genom att blanda tradition och nytänkande vill jag hedra landskapen som har format mig. Gustav Leonhardt - Sveriges kandidat i Bocuse d’Or 2025.

Rätten som presenterades var en kryddstekt och murkelfärserad rådjursadel & pepparglacerad ytterfilé. Rådjurspaj med mörbakad bog, anklever, savojkål & grön Chartreuse. Hö-rökt vinteräpple & röda vinbär, – Grönpeppar- & ankleversås. Consommé på rådjur smaksatt med Oolong te, svampravioli & ”vinterskörd”.

 

Foto: Gustaf Björlin The Food Office

 

- Min första rätt, tallriksserveringen, hyllar det svenska jordbruket och havets rena smaker. Med inspiration från vårt mångkulturella samhälle och ett genuint hantverk skapas en modern tolkning av svensk mat, fylld med smaker från hela världen. Gustav Leonhardt - Sveriges kandidat i Bocuse d’Or 2025

Rätten var en hummerglacerad Havsgös med kelpolja, Konfiterad rotselleri, kombu & citronverbena, Trädgårdssallad, blekselleri & jalapeno, – Sabayonne på hummer med ingefära & citrusblad.

Vad är Bocuse d’Or?

En hyllning till Paul Bocuse

Tävlingen är uppkallad efter den legendariske franske kocken Paul Bocuse, som betraktas som en av de mest inflytelserika personerna inom modern fransk matlagning. Sedan starten 1987 har Bocuse d’Or varit en plattform där kockar får chansen att visa upp sin kreativitet, tekniska skicklighet och kärlek till matlagning inför en global publik.

Tävlingens struktur

Bocuse d’Or 2025 kommer att samla 24 nationer som kvalificerat sig genom regionala tävlingar i Europa, Asien, Afrika, Amerika och Mellanöstern. Varje lag består av en huvudkock och en assistent, som under 5 timmar och 30 minuter ska tillaga två spektakulära rätter: en på tallrik och en serverad på fat, ofta inspirerad av årets tema eller en specifik huvudråvara.

Innovation möter tradition

Tävlingen är känd för att balansera traditionella matlagningsmetoder med modern gastronomisk innovation. Juryn, som består av några av världens mest framstående kockar, bedömer deltagarna på smak, presentation, kreativitet och teknisk precision. År 2025 förväntas tävlingen lyfta fram hållbarhet som ett centralt tema, med fokus på lokalproducerade råvaror och miljövänliga matlagningstekniker.

En global fest

Förutom att vara en tävling är Bocuse d’Or också en global fest för gastronomi. Tusentals matälskare, kockar och branschfolk samlas i Lyon för att följa tävlingen live, delta i mässor och seminarier samt upptäcka nya kulinariska trender.

Har Sverige vunnit Bocuse d’Or?

Sverige har en stolt historia i Bocuse d’Or och har tagit hem flera medaljer genom åren, inklusive guld genom Mathias Dahlgren 1997 och Tommy Myllymäki 2021. År 2025 tävlade Gustav Leonhardt med commis Noel Moglia och coach Peter Asp Jelksäter. Tommy Myllymäki är president för Bocuse d’Or Team Sweden.