Menu
Sök

Att Cava blev och är populärt, det vet vi ju såklart. Men tyvärr så har drycken lidit av ett generellt kvantitetstänk istället för ett kvalitetsfokus. Moët et Chandon producerar mest Champagne och gör ca 28 miljoner flaskor per år. Cavaproducenten Freixenet gör över 130 miljoner flaskor per år. En markant skillnad.

Pepes farfar Josep Maria tröttnade på den gamla familjegårdens bulkvin och bestämde sig för att sälja sin andel och istället grunda företaget och vingården Raventós i Blanc år 1985. Tyvärr så dog han året efter och Pepe och hans far Manuel fick ta över.

Deras hängivenhet till kvalité och att göra vin med ursprung gick så långt att Pepe skapade en ny organisation, Conca del Riu Anoia, för att samla kvalitétsmedvetna producenter, en organisation som ställer kvalitétskrav på sina medlemmar. Lite ironiskt är just att Pepes farfar Josep Maria grundade organisationen Consejo Regulador del Cava på 1970-tal med samma syfte, för att sedan ca 15 år senare inse att det hade blivit urvattnat.

Det som skiljer Conca del Riu Anoia från Consejo Regulador del Cava är att producenterna som tillhör Conca del Riu Anoia måste betala sina odlare minst 1 € / kg, genomsnittspriset som odlare får betalt av cavaproducenter är 0,20 euro / kg. Utöver det måste vingårdarna vara ekologiskt certifierade, ha minst tio år gamla vinstockar och skördeuttaget får högst vara 10 000 kg / ha. Endast inhemska druvor får användas och vinet måste vila på sin jästfällning i minst 18 månader, jämfört med Cavas krav på 9 månader. Med andra ord, ett mer fokuserat kvalitétstänk.

Det märks verkligen i Raventós i Blanc’s mousserande viner med en mineralitet som visar ursprunget, koncentrerad fin frukt och otrolig balans i både syra, aromer och bubblor.

PepeRaventós

Pepe Raventós har lärt sig göra vin av franska legender, Didier Dagueneau i Pouilly-Fumé,
Nicolas Chiquet i Dizy i Champagne och Jean-Patrick Merignac i Saint Philippe d’Aiguille i Bordeaux. Alla dessa vinmakare har som specialitet att visa sina druvors växtplats, ursprung och terroir.

Utöver sitt otroliga bubbel som görs på gården Raventós i Blanc så har Pepe ett sidoprojekt,
Can Sumoi. En vingård med anor från 1640 – talet men som har under en längre tid varit bortglömd. I dag gör Pepe otroliga stilla viner från gårdens lokala druvor, hans vin gjort på Xarel-lo är definitionen av ett rent vin och ärligt vin. Dofter av sydeuropeiska äpplen, timjan, vita blommor och en tydlig mineralitet. Friskt med lång eftersmak.  Ett vin som har en tillverkningsmetod och dedikation som är inspirerad av Didier Dagueneaus minutiösa produktion av Sauvignon Blanc i Pouilly-Fumé.

Så vill du prova Spanska viner som är rena, snygga och eleganta testa både Raventós i Blanc och Can Sumoi.

Can Sumoi Xarl-lo 2018 för 189 kr är så både gott och levande, värt att testa i stället för en Sancerre.

www.systembolaget.se/produkt/vin/can-sumoi-7817201

Raventós i Blanc De la Finca 2016 för 199 kr är otroligt prisvärt och gott.

www.systembolaget.se/produkt/vin/raventos-i-blanc-de-la-finca-9573501

Raventós i Blanc Textures de Pedra 2015 för 349 kr slår det flesta bubblor i samma prisklass på fingrarna.

www.systembolaget.se/produkt/vin/raventos-i-blanc-7980001

Fler artiklar

Champagne Deutz – tysk touch i fransk jord

Champagnehuset Deutz – Med en historia som sträcker sig över två sekler och ett rykte om att leverera champagner av högsta klass.

Läs mer

Dyra naturviner – var det värt det?

Naturvinsälskaren Kristian Mirsch har köpt och provat dyra naturviner och ställt sig frågan Var det värt det?

Läs mer

Pilsner urquell – den ursprungliga pilsnern

Robin Bruhn @drickor har varit på besök hos Pilsner Urquell i Tjeckien. Läs mer om hans resa.

Läs mer

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12