1965 började Kevin och Diana Cullen fundera över hur de skulle använda sina marker, deras första tanke var att börja odla lupiner. Idén ledde till de kontaktade Dr John Gladstones som då var universitetslektor vid University of Western Australia och hade forskat i just lupiner. Med facit på hand så hade världen lite tur för han hade precis publicerat forskning kring “Klimatet och marken i sydvästra Australien i förhållande till vinstockar” och året efter följde han upp med artikeln “Jord och klimat i Margaret River – Busselton-området; deras lämplighet för produktion av vindruvor ”. I den artikeln visade han att regionen Margaret River har liknande klimat och förutsättningar som några av världens mest välrenommerade vinområde, t.ex. Bordeaux. I sann byråkratiskanda så tog det ända till 1971 innan Kevin och Diana fick plantera sina första vinstockar på sin mark i Wilyabrup.
Cullen Wines har sedan starten haft respekt för sina jordar och använde sig av minimala kemiska ingrepp. Som vi vet så var kunskapen om miljöpåverkan mer begränsad under 1970-talet än vad den är idag.
1998 blev gården helt ekologisk och desto mer när dottern Vanya blev delaktig för då gick vineriet mot en biodynamisk produktion. Vanya blev huvudvinmakare för Cullen Wines 1989 och verkställande direktör 1999. Hon har en lång bakgrund inom vinvärlden och har tidigare jobbat både hos franska producenten Joseph Drouhin, som också jobbar helt biodynamiskt på sina egna gårdar, och hos Robert Mondavi i Kalifornien.
2015 blev Vanya invald i Australian Businesswomen’s Hall of Fame som hedrar och firar australiska kvinnliga företagare som har varit exemplariska i sina branscher, är banbrytande och inspirerande. År 2019 utsågs Vanya till årets australiensiska kvinnliga vinvinmakare. Så Vanya Cullen är minst sagt en vinmakare att hålla koll på!
Cullen Wines har frivilligt kompenserat för sina koldioxidutsläpp och under de senaste tio åren har Cullen varit ansvarig för 3921 ton koldioxidutjämning genom återplantering av kolsänkor, skog, och plantering av 1705 inhemska träd och buskar för att gynna den inhemska floran. Under 2010 var Cullen med och omnämnd i en fallstudie av Carbon Reduction Institute som sa att Cullen Wines har visat hur man på ett ”kraftfullt sätt kan visat ledarskap och visat för andra vingårdar att man kan vidta åtgärder för att bekämpa klimatförändringarna.”