Nynäshamn – fredag 17:54
Färjeläget i Nynäshamn är mig välbekant ändå. Eller hyfsat åtminstone. Det är nog tredje eller fjärde gången jag sitter i en av raderna av bilar som inom kort ska rulla på färjan till Visby. Jag fick rad 11. Typ nästan längst fram. Det är bara en vinröd Hyundai och en ganska mossigt grön Skoda framför.
Jag har aldrig varit på Gotland sommartid. Hur mycket det än har lockat så har det bara aldrig blivit av och på något vis tycker jag att det har varit ganska skönt. De tillfällen jag har varit på ön har det varit kallt, mörkt och ganska ensligt. Och jag älskar det.
Anledningen till att jag besöker Gotland den här helgen är för att besöka 5 olika dryckesproducenter på ön. Gotland är det län i Sverige som har högst andel dryckesproducenter per invånare och det med en enorm marginal. De flesta är ölbryggerier, men på senare år har mer, om man får säga det, nischade producenter etablerat sig på ön och gör nu Gotland till en destination för mat och dryck som inte många platser i Sverige kan mäta sig med.
Ljuset som varit rött den senaste halvtimmen sedan vi anlände till färjeläget har nu växlat över till grönt och rad 11 får nu köra på färjan som ska ta oss till Visby den här fredagkvällen.
Visby – lördag 08:20
Basecamp för helgen är hotell Villa Alma, mitt i Almedalen i Visby. Ett fenomenalt hotell som nu också är reigning champ när det kommer till mina bästa hotellfrukostar i Sverige. Villa Alma har liksom fattat, ni vet. Det är inte mängden alternativ på buffén som spelar roll utan kvalitén på det som bjuds. Känns som en röd tråd i mycket av det som speglar hotellet och även som ett övergripande tema över hela den här helgen.
Svart kaffe, molnig äppeljuice, surdegsbröd med ost, krasse och gurka, overnight oats med bär och en saffransvåffla med salmbärssylt (som kan kvala in till det bästa jag ätit på hela året) trängs på det lilla hörnbordet i marmor i hotellets restaurang och jag vet inte riktigt vart jag ska börja.
Furillen – lördag 10:01
Kort efter att bilen är parkerad utanför grinden till Fabriken Furillen ser jag att dörren till hotellet öppnas. Det är inte så konstigt att Elisabeth ville att vi skulle ses här, på Furillen, egentligen. Det var ju ändå här som resan med Hellström Gin startade.
Fabriken Furillen som hotell har drivits av familjen Hellström i flera år och då man 2015 tog fram och utvecklade en exklusiv gin för hotellet tillsammans med Hernö Gin såddes ett frö hos Elisabeth att en dag själv börja skapa gin med lokala råvaror från Gotland. Hösten 2022 kan man med facit i hand inte mer än häpna över vilken framgångssaga Hellström Gin är och har varit efter lanseringen 2020, precis när pandemin startade.
Nu snart tre år senare finns Hellström Gin på de flesta systembolag runt om i Sverige och är flerfaldigt prisbelönad i globala gintävlingar och för andra året i släpps Hellström glögg i limiterad upplaga. 2021 tog glöggen slut på ett ögonblick och jag har svårt att tänka mig att det skulle bli annorlunda i år.
Både ginen och glöggen känns väldigt signifikativ för platsen och för ön. Och givetvis mycket av Elisabeth själv. I ginen, som är en klassisk Dry gin, hittar vi förutom enbär även rosor, älgört och fläder. Och i glöggen, där ginen givetvis återfinns, samsas gotländska äpplen, svarta vinbär och julkryddor. Jag personligen tycker att Hellström Gin är fantastisk i en G&T men även i en Negroni. Testar ni den i en G&T rekommenderar Elisabeth själv att den avnjuts med en äppelskiva och en kvist med timjan.
Att hålla det lokalt och hållbart är oerhört viktigt för Elisabeth, som gör mycket av handarbetet själv i form av att plocka kryddorna, destillera, buteljera och numrera och signera varje flaska nere i destilleriet i den gamla mjölkfabriken i Hablingbo på södra halvan av ön.